O zavodu

Leta 2014 smo se prvič podali na pot finančnega opismenjevanja. Takrat pod imenom Vem, da ne vem. A z rastjo, novimi vsebinami, željami tistih, ki nam sledijo in povpraševanji, je zavod v letu 2018 dobil novo ime – Finplac - finančno središče, ki združuje tako področje osebnih/poslovnih financ, kot podjetništvo.

Samo v letu 2017 smo organizirali 27 dogodkov – delavnic, spletnih seminarjev in konferenc. Na naših dogodkih je bilo samo enem letu prisotnih kar 2.949 oseb, spletno stran pa je obiskalo več kot 100 tisoč ljudi. Vseh vključenih v naše projekte je bilo preko 26 tisoč oseb, izdali smo 5 e-knjig, ki si jih je prebralo več kot 8.500 Slovencev in Slovenk. Poleg tega pa smo objavili še 274 člankov. In če zdaj vse te številke pomnožite s številom let, odkar naš zavod deluje … vam bo postalo jasno, da si ljudje želijo vsebin s področja finančne pismenosti in da jim je praktična, poljudna, jasna in k reševanju najbolj perečih tem usmerjena vsebina tista, ki je ključna. In to je naše poslanstvo.

Ne le, da dosegamo vse večjo prepoznavnost v javnosti, tudi mediji so v nas prepoznali pomembnega sogovornika na področju finančnega opismenjevanja. Prilagajamo se trendom in spremembam v finančnem svetu, vključujemo tudi druge sogovornike in smo ves čas prisotni z vsebinami tudi v obliki naših blogov.

Vsako leto zaključimo v slogu – pri nas se leto zaključuje januarja in to na način, da organiziramo veliki dogodek – Dan finančne pismenosti, ki je v Sloveniji dobil pomembno vlogo in prepoznavnost tako med ljudmi, kot tudi med mediji. Vsako leto napolnimo konferenčno dvorano v Kristalni palači, z 200 udeleženci. Kako pomemben je ta dogodek, se navadno pokaže že kakšna dva tedna prej, ko je dogodek praktično razprodan. In želimo si, da tudi v prihodnje ostane tako.

A tukaj se nismo ustavili; poleg naših kampanj o kreditih, zaščiti, varčevanju in investiranju, smo se odločili narediti nekaj korakov naprej. Tako smo v letu 2018 pognali motorje tudi v smeri Popolne finančne preobrazbe, prav tako pa smo se odločili, da svoje znanje, skupaj z drugimi strokovnjaki, še bolj neposredno prenašamo na mlade – v okviru FINE poletne finančno-podjetniške šole.

Da Slovencem primanjkuje znanja, ki je potrebno za modro upravljanje osebnih oziroma družinskih financ, že dolgo ni skrivnost. To so že prej nakazovale nekatere raziskave, zato smo se v letih 2014 in 2015 v sklopu projekta Vem, da ne vem tudi sami lotili raziskave in ugotovili, da je stanje resnično zaskrbljujoče.

V doslej največji tovrstni raziskavi je sodelovalo 25.911 odraslih Slovencev, od tega je bilo reprezentativnih 2.219 odgovorov.
Če rezultate ankete opišemo z bolj razumljivimi izrazi bi lahko rekli, da:
• je le 2% Slovencev sposobnih samostojnega upravljanja z družinskim proračunom,
• le 4% poznajo pomen zaščite in štiri stebre socialne varnosti,
• le 3% poznajo osnovna pravila investiranja,
• ima le 6% Slovencev osnovno znanje, kako se lotiti varčevanja.

Izkazalo se je, da odrasli Slovenci zelo malo vedo o osebnih financah in družinskem proračunu, nekaj več pa o varčevanju.

Rezultati so v skladu z našimi pričakovanji in nakazujejo na še bolj pomanjkljivo znanje na vseh štirih finančnih področjih oziroma sklopih, ki jih je pokazala naša splošna raziskava iz leta 2014. Odgovori tako reprezentativnega vzorca kot vseh sodelujočih so enaki, zato lahko sklepamo, da predstavljajo nivo finančne pismenosti celotne odrasle populacije spletnih uporabnikov.

Četudi zgodovine ne moremo spremeniti, smo se odločili, da bomo naredili prve korake za izboljšanje prihodnosti Slovencev. Zato smo ustanovili zavod in začeli z izvajanjem izobraževanj, katerih namen je dvigniti stopnjo finančne pismenosti celotnega prebivalstva.

A, ker je zelo pomembno, da se ravnanja z denarjem začnemo učiti čimbolj zgodaj, smo ponosni, da sta med nami prva ambasadorja in pobudnika finančnega opismenjevanja v Sloveniji, Mitja Vezovišek in Matjaž Nidorfer. 


EKIPA

Ana Vezovišek, mag.
idejna vodja in
glas razuma

Mateja Kegel Kozlevčar
vodja marketinga in realizatorka idej
Z NAMI SO DOSLEJ SVOJE ZNANJE ŽE DELILI

Sanela Banović
dr. medicine in motivacijska govornica


Vesna Levstek 
strokovnjakinja za nepremičnine


Tadeja Brankovič 
nekdanja vrhunska športnica


Tilen Artač 
komik, voditelj
Saša Einsiedler 
komunikacijska trenerka in svetovalka


dr. Peter Merc
strokovnjak za blockchain 


Petra Škarja 
motivacijska predavateljica 


Mitja Vezovišek, mag.
osebni finančni svetovalec
Nataša Kozlevčar, MBA
Osebna finančna svetovalka 


Dejan Roljić
ustanovitelj pospeševalnika


Gregor Zupanc
poslovodni partner KingConsulting


Samo Lubej 
podjetnik, start-up manager
Sašo Jelerčič
Prva osebna zavarovalnica 


Miha Gumilar
osebni finančni svetovalec 


Sašo Zajec 
direktor prodaje in svetovanja Alta Skladi


dr. Martina Zorc pravnica in podjetniška mentoricaprof. dr. Šime Ivanjko
profesor na pravni fakulteti


Gregor Novak
direktor start-upa SunContract


Matija Jamnik
odvetnik in direktor odvetniške pisarne
Jure Pirc
Bitcoin društvo Slovenije


... in številni drugi!