Športniki

Življenje uspešnih športnikov je povsem drugačno, kot je življenje vseh drugih ljudi. Da postaneš vrhunski športnik, je potrebno veliko odrekanja že od kakšnega šestega, sedmega leta starosti naprej. Medtem ko se drugi otroci igrajo in zabavajo, mora mladi športnik trdo trenirati, skrbeti za svojo prehrano, se soočati z velikimi fizičnimi in psihičnimi pritiski, vztrajati takrat, ko bi večina že obupala, hkrati pa neizmerno verjeti, da mu bo v množici njemu podobnih uspelo.

Res pa je, da če se vse poklopi, je lahko trud bogato poplačan. Še več, vrhunski športniki lahko v nekaterih športih v enem letu zaslužijo več, kot drugi ljudje v vsem svojem življenju. Zaslužki sežejo v milijone evrov.

Toda življenje pod velikim pritiskom in nenadni bajni zaslužki, na katere večina vrhunskih športnikov ni niti najmanj pripravljena in zato živi preko svojih zmožnosti, lahko pustita velike posledice. Mnogo športnikov jim ni kos, zato kmalu po koncu kariere bankrotirajo.

Življenja na veliki nogi, ki so ga uživali tekom športne kariere, ko so zaslužili izjemne vsote denarja, čez noč ne uspejo prekiniti. Takšnih primerov je veliko v nogometu, košarki, boksu, tenisu, skratka športih, kjer so zaslužki najvišji. Raziskave kažejo, da bankrotira več kot 75 odstotkov igralcev ameriškega nogometa v ligi NFL in okoli 60 odstotkov košarkarjev iz lige NBA.

In kako se temu izogniti? Zagotovo je najboljša rešitev finančno izobraževanje športnikov. Tega so pred leti uvedli denimo tudi v profesionalni košarkarski ligi NBA, da bi svoje športnike zaščitili pred nespametnimi finančnimi odločitvami. In ravno ta izobraževanja za športnike pripravljamo tudi na našem Zavodu.

In katere koristne nasvete vrhunski športniki dobijo:
- da kariera in zaslužki vrhunskega športnika trajajo le 10 - 15 let,
- da je treba v tem kratkem času zaslužiti in ohraniti finančno osnovo za nadaljnje življenje,
- kako med in po športni karieri donosno in varno plemenititi zasluženi denar,
- kako prepoznati dobre naložbe in jih ločiti od slabih,
- kako prepoznati pravega osebnega finančnega svetovalca od »lovcev na denar«,
- kako izbrati pravega managerja 
- in kako optimizirati plačevanje davkov.

Kariera vrhunskega športnika je časovno omejena, zato je prav, da si pravočasno pridobite ustrezno znanje, ki bo vaša investicija za vse življenje.