Zato smo preverili pri strokovnjaku Romanu Gombocu iz družbe Optimtrader, na kaj moramo biti pozorni, če želimo dosegati učinkovite donose.

»Pri vsakem investiranju moramo v osnovi poznati tveganja in značilnosti finančnega instrumenta, v katerega želimo investirati svoja sredstva. Če se odločamo med obveznicami ali delnicami, moramo najprej vedeti, kaj nam obe naložbi lahko prineseta, tako z vidika tveganja kot z vidika potencialne donosnosti,« pravi Roman Gomboc.

Obveznica prihaja z inflacijskim tveganjem

Obveznico kupimo po določeni ceni in si s tem zagotovimo donosnost do dospetja. Če se v času do dospetja inflacija zviša in se s tem zvišajo tudi obrestne mere, se donosnost naše naložbe, če jo držimo do dospetja, ne bo spremenila. Obstaja torej inflacijsko tveganje, ki nam lahko zniža donosnost naložbe, opozarja predstavnik Optimtraderja, ki med tveganji za spremembo cene navaja tudi predčasno prodajo obveznice.

»Preden investiramo v delniške trge, moramo določiti tudi dolgoročnost naše naložbe. Z daljšim obdobjem si povečujemo možnost za realizacijo dobičkov. V kolikor pogledamo trenutno stanje delniških indeksov so ti vse od leta 2009 v močnem trendu rasti,« opozarja Roman Gomboc.

Ob tem dodaja, da je k temu največ pripomogla ekspanzivna politika svetovnih centralnih bank, ki so z znižanjem obrestnih mer in kvantitativnim sproščanjem denarnih sredstev ustvarili poplavo denarja, ki se je prvotno investiral v delniške trge. Razkril nam je tudi, kaj nas čaka v prihodnje, kako svetovni trendi vplivajo na delniški trg in predvsem na kaj moramo biti pozorni.

Če vas zanima, kakšno je tretje tveganje pri nakupu obveznic, ali so državne obveznice v resnici varna naložba ter na kaj se moramo osredotočiti pri investiranju v delniške naložbe, si obvezno preberite brezplačno e-knjigo ABC investiranja v času kriptomanije. Roman Gomboc je tam razkril tudi napoved za prihodnost pri nakupu obveznic in delnic. Knjigo si lahko prenesete TUKAJ

Fina druženja

Podporniki

Vedno več nas je

  • AMZS
  • Alta skladi
  • Adecco
  • Nepremičnine Plus
  • Spar