Finančno najbolj pismena je Slovenka!

V zadnjih tednih je v Sloveniji potekala nova raziskava finančne pismenosti, katero je izpolnilo več tisoč odraslih Slovencev. Spletni test je rešilo 8.652 Slovencev in Slovenk, odgovarjali pa so na 5 vprašanj iz vseh področij osebnih financ. Raziskava je tokrat pokazala, da je 80 % ali več doseglo le 6,73 % sodelujočih v raziskavi, medtem ko je kar 79,45 % sodelujočih doseglo manj kot 60 % pravilnih odgovorov na testu.

Vsi, ki so test rešili, so imeli tudi možnost udeležbe na tekmovanju v živo, ki je bilo v četrtek, 24. januarja. Udeleženci so se  preizkusili v znanju skozi 16 vprašanj, kjer nihče ni dosegel 100 %, a rezultati so bili vseeno boljši kot pred štirimi leti, ko smo raziskavo opravljali prvič.

Finančno najbolj pismena je …

Ob 5. Dnevu finančne pismenosti smo ob številnih zanimivih gostih, dobili tudi prvega zmagovalca oziroma zmagovalko tekmovanja iz finančne pismenosti. To je postala nekdanja vrhunska športnica in udeleženka našega projekta Popolna finančna preobrazba - Tadeja Brankovič.

Z najboljšim rezultatom med vsemi sodelujočimi tekmovanja, ki je potekalo v živo (75 % pravilnih odgovorov) je dokazala, da skrb za finančno pismenost pripelje do konkretnejših rezultatov, ki se jih trudi vpeljati tudi v svoj vsakdanjik.

Zavod za finančno opismenjevanje Finplac tako nadaljuje s svojim poslanstvom finančnega opismenjevanja Slovencev in Slovenk. V letošnjem letu pripravljamo še nekaj zanimivih projektov, tako za mlade (v obliki poletne finančne šole), kot tudi za odrasle, za finančno opismenjevanje katerih skrbimo vseskozi.

Znanje, orodje in strokovnjaki za prave finančne odločitve

“Kako zelo pomembna je finančna pismenost ugotavljam skozi številne zgodbe, ki jih srečujem vsakodnevno pri svojem delu in v življenju. V zadnjih letih pogosto poudarjam, da v kolikor želimo ljudem resnično pomagati dolgoročno, potem nas čaka še zelo veliko dela. Enkratna finančna pomoč ljudem v stiski ni dolgoročna pomoč, gre le za pesek v oči, saj jih čez mesec ali dva navadno nihče ne vpraša kako so. Ljudje potrebujejo znanje, orodja in strokovnjake, s pomočjo katerih bodo znali sprejeti prave finančne odločitve. In prej, ko bomo to začeli izvajati, prej lahko pričakujemo rezultate,“ je ob tem povedala Ana Vezovišek, direktorica Zavoda za finančno opismenjevanje Finplac.

Za konec pa razkrivamo še nagrajence - med vsemi, ki so reševali test finančne pismenosti, smo namreč izžrebali 10 oseb, ki prejmejo po 40 evrov. To so: Matjaž Lulik, Tomaž Ribič, Urban Žnidaršič, Tina Hari, Petra Strugar, Mojca Hanžekovič, Matjaž Kalan, Deni Ceglar, Gorazd Koderman Podboršek in Klemen Ban.

Če bi želeli pokukati v galerijo utrinkov z dogodka, ki smo jo pripravili, si jo lahko ogledate TUKAJ.