Na Dnevu finančne pismenosti - katere so najpogostejše napake, ki jih ponavlja večina Slovencev pri nakupu nepremičnine?

Pri nakupu nepremičnine lahko hitro storimo napako. Nekaterim bi se lahko izognili v velikem loku, če bi le poslušali nasvete strokovnjakov, spet druge nas lahko veliko stanejo. Ena od teh strokovnjakov je tudi Vesna Levstek iz Nepremičnine Plus, ki nam je razkrila ne le katere so najpogostejše napake, ampak tudi katere spremembe nas čakajo v boju z birokracijo. Tej se ne moremo izogniti, lahko pa si pot močno olajšamo.

Dejstvo je, da vse napake, ki jih kupci ali potencialni kupci v procesu nakupa delajo, izhajajo iz nepoučenosti. Nevednost se pokaže tako v prenagljenih odločitvah, kot v pretirani neodločnosti in previdnosti, pravi strokovnjakinja.

Neodločenost ali prenagljene odločitve so lahko boleče

“Ravno neodločnost je tista, ki jo je zaznati največkrat in jo je v današnjih časih, ko je ugodnih in primernih stanovanj na trgu še vedno manj, kot je po njih povpraševanja, obžalovalo največ iskalcev novega doma. Potrebno je vedeti, da ima nekdo, ki išče lepo, funkcionalno stanovanje na prijetni lokaciji z vso potrebno infrastrukturo, med ostalimi kupci močno konkurenco. Ko naletite na stanovanje, ki vam je všeč in ga je prodajalec pripravljen prodati za primerno ceno, ni čas za manipuliranje, razmišljanje, primerjave in čakanje. Zato je potrebno na oglede nepremičnin hoditi pripravljen,” pravi Vesna Levstek. 

Ob tem poudarja, da je veliko razmisleka, primerjav, želja in zahtev možno izluščiti preden se podate na oglede. Večino informacij lahko pridobite na spletu, v pogovorih z znanci in strokovnjaki. S pravim strokovnjakom lahko v naprej razmislite o lokaciji, svojih potrebah, finančnih zmožnostih. S tem se izognete nepotrebnim ogledom nepremičnin, ki za vas niso primerne, po drugi strani pa hitro prepoznate pravo priložnost, na ogledu znate postaviti prava vprašanja, se znate odločno in argumentirano pogajati glede kupnine in vas sprejeti pravo odločitev ni strah.

“Ni pravila koliko nepremičnin bi morali pogledati preden najdete pravo. Če veste kaj iščete, si najverjetneje z brskanjem med oglasi, s filtriranjem po kriterijih, najprej naredite izbor najprimernejših stanovanj. Kasneje so s širitvami poskusi vedno bolj jalovi. Seveda pa tistega prvega izbora stanovanja (če je ugodno, prodajljivo in neoporečno), ki bi bilo primerno za nakup, ni več,” še dodaja.

Napake, ki vas bodo drago stale

Obstajajo pa tudi napake, ki sicer niso tako pogoste, a so bistveno bolj boleče in veliko dražje. Te so predvsem posledica nepoučenosti in zaletavih odločitev. “Nikakor se ni pametno odločiti za nakup nepremičnine samo zato, ker nam je všeč, ker odgovarja vsem našim kriterijem po vrhu pa je še finančno ugodna. Obvezna je preveritev pravnega stanja, kamor sodi tako vpogled v zemljiško knjigo, zemljiški kataster, gradbeno dokumentacijo, kot tudi morebitne predkupne pravice in ostale omejitve, ki lahko izhajajo iz zakona, pogodb ali podzakonskih aktov in seveda dejanskega stanja nepremičnine,” pravi Levstkova.

Seveda pa je potreben tudi temeljit razmislek o tem, kaj nam bodo današnje odločitve prinesle v prihodnosti. Odplačevanje kredita naslednjih 20 let, širitev družine, staranje nas in nepremičnine, stroški, prihodnja vlaganja, likvidnost nepremičnine in še marsikaj, so teme o katerih moramo pred odločitvijo za nakup temeljito razmisliti.

Nov zakon pretresel nepremičninski trg. Kaj to pomeni za kupce?

Ko smo enkrat stopili na pot pridobivanja nove nepremičnine, pa se začne zbiranje množice potrebnih dokumentov in dovoljenj. Vse to se je v zadnjem letu še zaostrilo, saj je 1. junija lani v veljavo stopil nov gradbeni zakon, ki je zares pretresel nepremičninski trg, predvsem zato, ker so nanj strožje reagirale predvsem banke pri odobravanju hipotekarnih kreditov.

“Prav je, da sta tako banka, kot kupec prepričana, da je nepremičnina, ki je predmet nakupa in zavarovanja kredita pravno popolnoma neoporečna, saj oba računata, da bo izpravna ves čas lastništva, oziroma hipotekarne obremenitve. Morebitna inšpekcijska odločba o nelegalnosti gradnje lahko tako lastniku, kot banki močno prekrižata njune načrte. Preverjanje legalnosti gradnje pa še zdaleč ni edina dokumentacija, ki jo mora kupec pred nakupom preveriti. Ničnost že sklenjene pogodbe lahko uveljavlja tudi o prodaji neobveščen solastnik, proces nam lahko zapletejo različni pogledi na izpeljavo iste zgodbe, nerešene plombe, napačni pristopi k ureditvi in izpeljavi sicer dobro zamišljenega nakupa oziroma prodaje, preveriti je potrebno dostope k stanovanjskemu objektu, odnose med etažnimi lastniki in upravnikom, stvari pa se še bistveno poglobijo pri nakupu stavbnega ali kmetijskega zemljišča oziroma gozda, da o nakupu nepremičnin v insolvenčnih postopkih (dražbe), ne govorimo,” morebitne zaplete našteva strokovnjakinja.

Vsekakor obstajajo strokovnjaki, ki se na nepremičninski posel spoznajo. Odkrit, razumevajoč in strokoven pogovor, vodenje skozi proces nakupa in občutek varnosti, ki ga nepremičninski posrednik lahko zagotovi, je v stresnem in odgovornem procesu neprecenljiv. “Posrednik združuje vsa znanja potrebna za varen nakup, nekatere izvedbe zanj opravljajo zunanji specialisti (odvetnik, projektant, izdelovalec energetskih izkaznic, notar, geodet, davčni svetovalec …), on pa povezuje vse niti in kupca varno vodi do želenega cilja. Za vsako nepremičninsko družbo pa stoji tudi zavarovalnica, saj je zavarovanje odgovornosti nepremičninske družbe za njeno poslovanje eden od zakonskih pogojev za delovanje le-te,” razloži Vesna Levstek.

Si tudi vi želite izvedeti, kako finančno pismeni ste? Rešite test finančne pismenosti

Vprašalnik je sestavljen iz petih vprašanj. Rezultat testa, ki vam bo povedal na kateri točki po obvladovanju financ se nahajate, pa boste prejeli takoj.

Test je rešilo že več kot 10 tisoč Slovencev in je brezplačen, do testa pa dostopate TUKAJ.