Kako kupiti ali prodati nepremičnino za katero se bodo kupci “tepli”

Veliko je odvisno od tega, kako je videti naša nepremičnina, sploh, ko jo želimo prodati ali oddati. Od tega je odvisno, koliko bodo kupci v resnici pripravljeni plačati zanjo. Poskrbeti moramo torej, da bo naša nepremičnina privlačna bodočim lastnikom ali najemnikom,saj s pametno prenovo lahko pogosto povečamo njeno vrednost.

»Nepremičnina mora izstopati po svoji oblikovni plati, obenem pa je potrebno izbrati kvalitetne materiale, ki ne presegajo cenovno začrtanih investicijskih sredstev,« pravijo strokovnjaki. Ob tem opozarjajo, da ni pomembno vgraditi najdražje materiale in dobiti najboljšo ceno ali pa vgraditi najcenejše in dobiti najboljši donos. Pomembno je investicijo uravnotežiti.

Vse bi na “lastno pest”

Ljudje se pogosto »na lastno pest« lotimo dela, ki bi ga veliko bolj kakovostno opravil strokovnjak. Prepričani smo namreč, da bomo s tem prihranili veliko denarja. A kaj hitro lahko ugotovimo, da ni čisto tako, kot smo si zamislili. Učiti se na lastnih napakah je izjemno drago in ravno tisti, ki želijo delati sami in nekaj prihraniti, naredijo največ napak.

Novi časi prinašajo nove trende in danes bomo težko prodali nepremičnino, kateri je že na prvi pogled videti, da ne spada niti v trenutno obdobje, še manj pa v določeno okolje.

Spremljati je treba življenjski slog in trende na eni strani in tehnologijo izvedbe na drugi strani. Tako kot napreduje avtomobilska industrija, se vsakodnevni napredek dogaja tudi v gradbeništvu in hitro se lahko zgodi, da vas čas povozi. A če je vaša nepremičnina že “zgrajena”, to ne pomeni, da ste vse zamudili, nikakor ne. Le prilagodite jo času in okolju v katerem smo in ji na ta način dvignite vrednost.

Ok, nepremičnino smo uredili, a kako zdaj zaslužiti?

Odločitev za nakup ali prodajo nepremičnine je običajno ena pomembnejših, ali pa vsaj večjih v našem življenju. Kot smo že večkrat ugotovili, gre za eno največjih investicij v našem življenju, zato je prav, da to naredimo kar se da učinkovito.

Danes praktično vsakdo lahko vzame telefon, naredi fotografijo in jo, s kratkim opisom, objavi kot oglas na spletni strani. Nato pa čaka, da kdo pokliče. In čaka in čaka … »Sama prodaja ni samo oddaja oglasa, je bistveno več. Predvsem pa je lahko bistveno bolj zahtevna in stresna. Velikokrat se pravo “delo” začne šele s pripravo dokumentacije, ureditvijo papirjev, pogodb, služnosti, izbrisom hipotek …

Pri prodaji je seveda ključna predstavitev, dobre fotografije, video posnetek, pravi marketinški načrt, ki vsebuje podatke kako se bo nepremičnina prodala in v kakšnem času se bo to zgodilo. Tudi v tem primeru se je dobro posvetovati ali to prepustiti strokovnjakom, ki je podkrepljen z večletnimi izkušnjami in se zna za vas pogajati. Na vse to opozarja tudi Vesna Levstek iz agencije Nepremičnine Plus.

Prodaja že, kaj pa nakup nepremičnine?

Kaj pa ko se znajdete na drugi strani, v vlogi kupca? Spet, nepremičninski agent vam bo znal poiskati nepremičnino po vašem okusu in namesto, da bi morali vi pregledovati več deset ali celo sto (ne)primernih, bo znal hitro oceniti kako prihraniti vaš čas, pa tudi denar. In ko boste nepremičnino našli, pa bo seveda pred vami še en pomemben korak - kako jo plačati, ne da bi si nakopali “doživljenjske” težave. Pomembno je, da je nakup naše nepremičnine varen, opciji pa sta dve - ali za nakup vzamemo kredit ali pa se pravočasno odločimo za varčevanje in ga kupimo “z gotovino”, kot radi rečemo.

Miha Gumilar, osebni finančni svetovalec, ki bo tudi gost letošnjega Dneva finančne pismenosti, nam je predstavil dva znanca, ki sta se odločila vsak za svoj način nakupa stanovanja.

Matejev takojšnji kredit

25-letni Matej se je odločil za nakup stanovanja v vrednosti 90 tisoč evrov, zato je stopil v banko po kredit. Ker ni imel nič privarčevanega denarja, mu je banka »fleksibilno« ponudila 2 kredita - enega zavarovanega s hipoteko, drugega pa pri zavarovalnici (kar pomeni še dodatne stroške pri najemu kredita). Oba na 20 let. Edini pogoj je bilo poroštvo s strani njegovega očeta, saj je bil Matej šele na začetku svoje kariere in je njegova plača komaj zadostovala za pokritje obeh anuitet kreditov v skupnem znesku 490 evrov. Ker so mu ponudili fiksno obrestno mero v višini 2,8 % letno, je to pomenilo v celotni dobi 27.642 evrov preplačila kredita.

Matjaževa najemnina

Njegov sošolec Matjaž pa se je odločil, da se bo reševanja stanovanjskega problema lotil nekoliko drugače. Za začetek se je odločil, da bo stanovanje najel skupaj s sošolcem Robijem. Ker sta si najemnino delila, je Matjažev del najemnine znašal 200 evrov. Poleg tega je takoj začel z varčevanjem v višini 290 evrov mesečno, kar je skupaj z najemnino naneslo 490 evrov – ravno toliko, kot je znašala anuiteta Matejevega 20-letnega kredita. Ker pa si je Matjaž z Robijem delil tudi stroške bivanja, je varčevanju lahko namenil dodatnih 100 evrov mesečno, skupaj 390 evrov.

Matjaž je tako živel nadaljnjih 5 let. V tem času je plačal skupno 12 tisoč evrov za najemnino. Ker je bil kot varčevalec zmerne narave pa je v vmesnem času z realnimi donosi v višini 4 % letno privarčeval 25.810 evrov. Tako se je 30 let star odločil, da gre v nakup stanovanja – cena je bila prav tako 90 tisoč evrov. Ker je imel Matjaž privarčevanih že 25.810 evrov je potreboval še 64.190 evrov kredita, ki mu ga je banka dala na 13 let. Ker je bila doba nižja od Matjaževe kreditne dobe, mu je odobrila kredit s fiksno obrestno mero v višini 2,4 %, tako da je njegova anuiteta znašala 479 evrov. V 13 letih je tako preplačal 10.597 evrov kredita. Če prištejemo k temu še najemnino, ki jo je plačal v prvih 5 letih bivanja v najemu, skupni znesek Matjaževega »izgubljenega« denarja znaša 22.597 evrov.

Ste opazili kakšno razliko (razen v znesku preplačila) med obema sošolcema?

To napako preplačila ponavlja večina ljudi.

Brez skrbi to ni vaša krivda, saj nas v šolah žal niso naučili, kako ravnati z denarjem. Vaša odgovornost pa je, da se o financah podučite sami, mi vam bomo pri tem seveda pomagali.

Če ste prebrali zapis do tukaj, potem vemo, da si želite postati finančno pismeni, kar v prevodu pomeni, da vas nihče več ne bo peljal na led glede financ. Rešite test finančne pismenosti

Vprašalnik je sestavljen iz petih vprašanj. Rezultat testa, ki vam bo povedal na kateri točki po obvladovanju financ se nahajate, pa boste prejeli takoj.

Test je rešilo že več kot 10 tisoč Slovencev in je brezplačen, do testa pa dostopate TUKAJ.