Kako smo mami samohranilki v letu 2018 pomagali na pot preobrazbe na področju osebnih financ

Tamara je pred leti rešila naš test finančne pismenosti in se zamislila. Ugotovila je, da očitno nekaj ne dela prav s svojimi osebnimi financami. Začela je spremljati in se udeleževati naših dogodkov kot je Dan finančne pismenosti in se pred skoraj letom dni prijavila tudi na popolno finančno preobrazbo. Takrat si je sicer želela, ni pa si najbolje predstavljala rešitve za situacijo, v kateri se je znašla. Rešitev je bila preprosta, a zahtevala je veliko mero samodiscipline in odločnosti. V zadnjih mesecih je Tamara dokazala, da vse to ima, zato je danes njena finančna situacija veliko svetlejša, kot je bila na začetku.


Tamara je ločena in mati samohranilka. Skupaj z dvema otrokoma živi pri svojih starših. Finančne težave so se začele še v času, ko je bila poročena in je njen nekdanji mož ustanovil podjetje, a njegove naložbe niso obrodile sadov. Še več, podjetje je propadlo, ostali pa so dolgovi, za katere porok pa je bila tudi Tamara. Njeni prihodki niso majhni, poleg redne službe dela še honorarno, a ji
denarja iz meseca v mesec zmanjkuje. Njeni mesečni stroški so večji od prihodkov, tako tudi nima nobenih prihrankov.

Blokirani računi, vse to je že izkusila na svoji koži

Za lizing za avto plačuje 250 evrov na mesec, stroški za položnice so v višini okoli 900 do tisoč evrov na mesec, njeno osebno zavarovanje 150 evrov, plačilo s. p. 140 evrov, zavarovanje avta 60 evrov, pa še šola, vrtec, šport, interesne dejavnosti … Je pa pri tem tudi ena svetla točka. Tamara je še v času svoje športne kariere kupila tisoč kvadratnih metrov veliko parcelo. Ta je bila dolgo časa pod hipoteko zaradi moževih dolgov, toda zdaj je postala prosta bremen.  

Tamarina zgodba je res nekaj posebnega in je lahko v poduk marsikomu. Eno je vidik kako preživeti po končani športni karieri, kako si poiskati delo, drugo pa vidik (ne)zaupanja partnerju. Kako nevarno je vse prepustiti drugemu in se ne pogovarjati o skupnih ciljih, prihodkih, odhodkih, se zadolžiti za posel. Poleg tega pa ni enostavno biti sam z dvema otrokoma - ne psihično, ne finančno. Pa vendar je Tamara dokaz, da se vse da, če se hoče. Blokirani računi, dražba, vse to je že izkusila na svoji koži. Zdaj pa je čas, da na vse to pozabi in obrne nov list - list življenja, ki je drugačno, bolj mirno in kjer je na vrsti ona.

Kam je izginjal denar?

S Tamaro sva se tako najprej sprehodili skozi ključne kategorije, na podlag katerih smo lahko potem oblikovali konkretne predloge. Kategorija prevoz recimo prinaša kar 700 evrov mesečnih stroškov, od tega 252 evrov lizing, ki je bil že na začetku napaka. Za stroške bivanja veliko breme predstavlja obrok kredita v višini 350 evrov za nakup parcele, ki pa je danes precej več vredna kot ima kredita in lizinga, zato smo ji predlagali prodajo le-te. Parcela je trenutno mrtvi kapital, za katerega samo plačuje.

V kategorijo osebno spadajo tudi prispevki za popoldanski s.p. in zanje Tamara pravi, da je to pametna naložba, saj ji podjetje po drugi strani prinaša tudi lep del prihodkov. Dobro pa bi bilo v prihodnje razmisliti tudi o tem, kako bi lahko še bolje unovčila svoje znanje, izkušnje in se usmerila v tisto, kar bi jo resnično veselilo. Tamara namreč pravi, da bi rada naredila še korak naprej k temu, da bi svoje športno znanje na predavanjih predajala naprej. Potem pa je tukaj še varčevanje, brez katerega ne bo šlo. Vsaj 10 odstotkov svojih mesečnih prihodkov za kratkoročno in deset za dolgoročno varčevanje na mesec bo potrebno dajati na stran.

Tamari smo pomagali, da se bodo njeni lahko cilji uresničili

Takšno je bilo torej Tamarino stanje v njeni denarnici na začetku preobrazbe. Čas je bil za ukrepanje in zniževanje stroškov, kateremu je sledilo oblikovanje varnostne rezerve, začetek varčevanja, povečanje prihodkov z novimi bolj donosnimi projekti in nato k ciljem. A najpomembnejše pri vsem je bilo, da je Tamara bila pripravljena spremeniti svoje navade in iti po poti do finančnega miru.

Ko smo pod nadzor spravili njen budget, kar je bil prvi korak, je bil čas za varčevanje. Tamara ni imela nobenih prihrankov. Načrt je bil, da bo najprej poskrbela za varnostno rezervo, nato pa določila cilje. Ena njenih največjih želja je, da bi se lahko preselila v večje stanovanje ali še raje v majhno hišo, saj zdaj skupaj z otrokoma stisnjeno živi v hiši svojih staršev. S pomočjo strokovnjakov je ugotovila, da sta varnostna rezerva in dolgoročno varčevanje izjemno pomembna, a ne zgolj zato, da bo imeli ob nepričakovanih ali pričakovanih prihodnjih dogodkih zagotovljenih dovolj sredstev.

Pomembna sta s psihološkega vidika varnosti, da bo lahko mirno spala in si ne bo več uničevali živcev in zdravja kje dobiti denar, ko ga bo naslednjič potrebovala. Njen cilj je tudi, ko bo varnostna rezerva dovolj visoka glede na njene odhodke, da nadaljuje z varčevanjem za dolgoročne cilje, torej hiško. Tamara je vse bližje svojim ciljem.

Kaj pa vi? Ste tudi vi v podobni, na prvi pogled brezizhodni situaciji? Bodite kot Tamara, začnite s prvim korakom … Rešite test finančne pismenosti


Vprašalnik je sestavljen iz petih vprašanj. Rezultat testa, ki vam bo povedal na kateri točki po obvladovanju financ se nahajate, pa boste prejeli takoj.

Test je rešilo že več kot 10 tisoč Slovencev in je brezplačen, do testa pa dostopate TUKAJ.