4-članska družina z 2.700 evri prihodkov, a na koncu meseca brez denarja. Rešitev?

Številne zgodbe se nas dotaknejo vsak dan, veliko je takih, ko so prihodki izredno nizki in so prepričani, da bi bilo vse drugače, če bi imeli nekaj sto evrov na mesec več na računu, če bi imeli manj stroškov, če bi poplačali kredite in … številni drugi “če-ji”. Potem pa pridemo do družine, kjer vsi ti če-ji ne veljajo, imajo višje prihodke, stroški bi bili lahko obvladljivi in krediti skoraj nepotrebni. A vseeno jim na koncu meseca, razen dolgov, ne ostane kaj dosti. Tudi taki primeri niso redki. Ena izmed njih je štiričlanska družina, ki se je pred časom obrnila na Ano Vezovišek, specialistko za financiranje in osebni proračun.

Ko krediti in stroški vsak mesec pokopljejo …

“Smo štiričlanska družina. Imamo hišo v ocenjeni vrednosti 210.000 evrov in hipoteko v višini 70.000 evrov, ki jo je treba odplačevati še 25 let. Poleg tega imamo še dve leti lizing za avto v višini 350 evrov. Sama imam še 6-letni kredit v višini 230 evrov. Limita imam 5.000 evrov, mož pa 1.400 evrov. Sem samostojna podjetnica in imam prilive v vrednosti okoli 1.200 evrov, od tega gre 400 evrov za lizing za službeno vozilo, 380 evrov za prispevke in 200 evrov za bencin. Mož ima plačo v višini 1.500 evrov, od tega gre 500 evrov za hipotekarni kredit. Položnice nanesejo dodatnih 400 evrov. Otroka sta stara 8 in 11 let. Zlate rezerve nimamo. Najina napaka je bila »vlaganje« v nepremičnino in prehajanje iz kredita v kredit, pri čemer so nastajali ogromni stroški. Ko prištejemo še hrano in otroške obveznosti, nam ne ostane praktično nič."

Najprej moramo postati finančno pismeni ...


“Le redkokdo se zaveda, da je finančna pismenost tista, ki je ključna za vključitev v današnjo družbo in na podlagi katere lahko sploh sprejemamo pomembne odločitve kot so nakup nepremičnine, avtomobila itn,” opozarja Ana Vezovišek in ob tem dodaja, da v kolikor bi omenjena družina pred zadolžitvijo rešila
test finančne pismenosti, bi vedela kje je meja zadolžitve in potem vprašanje ali bi v to sploh šla. “Vedeli bi, da jim za takšne odločitve resnično primanjkuje znanja in da si takšne dolgoročne zadolžitve enostavno še ne morejo privoščiti. Obenem bi se zavedali, kakšna varnostna rezerva je potrebna za štiričlansko družino, kakšen kredit za avto (če) si sploh lahko privoščijo itn., kako se zaščititi pred nepredvidenimi izdatki, kako zaščititi svojo družino in podobno.”

Kaj zdaj?

Preteklosti tako ne moremo spremeniti, lahko pa spremenimo sedanjost in prihodnost. Pri tem se moramo zavedati, da iskanje krivca v banki, politiki, delodajalcu idr., ni rešitev. Sicer je to postal že skoraj nacionalni šport, ugotavlja specialistka za financiranje in osebni proračun, pa vendar je potrebno rešitev iskati tam, kjer so rezultati najhitrejši in najučinkovitejši. Pri nas samih!

Kadar pridemo v situacijo, v kakršni se je znašla družina, je ključno, da si nalijemo čistega vina. Lizing za 350 evrov in 400 evrov? V testu finančne pismenosti smo pojasnili, kakšen obrok si sploh lahko privoščimo in kako ga izračunamo. Ja, tega nas nihče ni učil, zato je pomembno, da se najprej naučimo osnove ravnanja z denarjem, še preden posegamo po limitu, kreditnih karticah, lizingu in drugih zadolžitvah.

Kaj pa vi? Ste tudi vi v podobni, na prvi pogled brezizhodni situaciji?

Ana Vezovišek meni, da ne ...

Če je vaš cilj, da svoje osebne finance končno spravite v red, začnite s prvim korakom.

Rešite test finančne pismenosti, kjer najprej preizkusite svoje znanje (pa brez skrbi, niste edini, ki boste rešili ta test, pred vami je ta test rešilo že 25.238 Slovencev).

Test je sestavljen iz petih vprašanj.

Ko test oddate (saj veste, tako kot v šoli), prejmete odgovore.

Takrat vam bo tudi hitro jasno, na kateri točki ste in predvsem, kako dalje ...

Test rešite, s klikom TUKAJ >>