3 najpogostejši znaki, zaradi katerih se Slovenci tako pogosto znajdemo v dolgovih

Ste vedeli, da obstajajo znaki, ki vam povedo ali boste kdaj v življenju brez finančnih skrbi? Saj veste, brez tistih skrbi, ko vam ni treba vsak mesec gledati, ali boste imeli za položnice ali ne, ali boste prišli skozi mesec ali ne, ko vam je čisto vseeno ali pride plača čez en teden ali dva, si lahko privoščite dopust, ne glede na letni čas ... In ste obenem brez tistih "kaj pa če" skrbi. Kaj pa če: se vam pokvari avto, pralni stroj, zbolite itn.

Bi si želeli takšno življenje? Morda ga že živite in vse pohvale za to. Za vse tiste, ki pa ga ne živite in bi si to močno želeli, pa razkrivamo tri najpogostejše znake, ki vam takšno življenje onemogočajo.

1. Porabite več kot zaslužite

Številni Slovenci in Slovenke se srečujejo s situacijo, ko porabijo več, kot zaslužijo, a tega ne upajo priznati nikomur. Še posebej ne svojemu partnerju. Težava pa ni samo o tem, da tega ne priznajo drugim, ampak da vse bolj tonejo in tonejo v dolgove. Navadno jih je sram, ker več kot očitno svojih financ ne obvladujejo, a nikakor ne vedo kako se s tem soočiti. Stiska je vse večja, poslužujejo se rešitev, ki so začasne in jih navadno potisnejo še globlje v stisko.

Ena od tistih začasnih rešitev so kreditne kartice. Te navadno zelo prav pridejo prvi mesec, ko z njimi lahko kupite brez, da bi imeli denar na računu. A kaj, ko vas potem v naslednjem mesecu zaboli glava (in se navadno bolečina razširi še v želodec), ker obveznosti ne morete poravnati. Dolg je še večji, druge kartice nimate, limit ste izkoristili že pred časom ...
Nekateri ste se v to zgodbo že tako zelo ujeli, da imate v glavi samo določene dneve v mesecu: »18-ega mi trgajo Viso, 28-ega je na vrsti Mastercard, 8-ega v mesecu obrok za kredit.« In običajno se vsem tem karticam prudruži še potrošniki kredit s katerim ste plačali kuhinjo, spalnico, morda računalnik za otroka ali pa počitnice. Živite iz dneva v dan in zdi se vam kot, da življenje nima smisla. Izhoda ne vidite, izgubljate energijo za delo in kaj kmalu vas izda še zdravje.

2. Nimate nobenega načrta, kako iz začaranega kroga dolgov

To, da ste v takšnih težkih trenutkih popolnoma sami pa še ni vse. Znajdete se v začaranem krogu iz katerega ne znate priti ven. Težko je saj se navadno dolgovi samo še povečujejo, prihraniti ne morete in kot nalašč se pojavijo še kakšne proračunske bombe (nepričakovani izdatki). Takšna situacija vpliva na vašo samozavest, na odnose s partnerjem, na odnos do otrok, sodelavcev. Enostavno ste ves čas pod pritiskom in v skrbeh zaradi denarja.

Ob vsem tem pa niti ne upate pomisliti, kako bo, ko boste enkrat prišli do pokojnine (če), ki bo nižja, kot je vaša plača danes. In že ti prihodki danes vam ne zadostujejo. Vsak mesec si rečete, da boste dali nekaj na stran, da boste začeli varčevati, a tisti prvi mesec, ko bi to dejansko lahko naredili sploh še ni prišel na vrsto. Še preden se zaveste so pretekla leta, vi pa ste še vedno: brez načrta in brez prihrankov.

A imate nekaj drugega - velike kredite, dolgove, ki vam “krajšajo” dneve in spanec. Le kako boste mirno spali, če pa ne veste, ali vam bo ta mesec uspelo priti skozi in boste poplačali dolgove do banke, morda celo do sorodnikov, prijateljev. Pogosto pride tudi do tega, da se začnete izogibati ljudem, saj jim preprosto ne morete vrniti tisto, kar so vam posodili “samo za nekaj dni”.

3. Raje se pritožujete nad situacijo …

Namesto, da bi iskali rešitve za nastale probleme in bi se nehali skrivati pred ljudmi, se kar naprej pritožujete nad situacijo, v kateri ste se znašli. Čakate, da vas reši regres, morda božičnica, karkoli. A to vam nič ne pomaga, saj bo drugo leto spet vse enako. Regres boste porabili za odplačilo dolgov, najbrž le del njih, nato pa se boste vrnili v svoj začaran krog. Ker pač drugače ne znate.
Prav gotovo, so vam zelo poznani naslednji stavki: “Imam tako nizko plačo, da res ne morem živeti brez kreditov. Če bi imel/a faks, bi bila tudi plača višja. Če bi jaz podedoval/a stanovanje, bi danes drugače živeli. Samo enkrat se živi.” in podobno.

Ali ste opazili, da živite v nekem “če” svetu in niste pripravljeni, hkrati pa tudi ne znate narediti korakov v smeri izboljšanja situacije, saj vas v šoli tega niso naučili.

Bi radi izvedeli zakaj ste kar naprej v dolgovih in kako se lahko tudi vi naučite obvladovati vaše finance enkrat in za vedno?

Začnite s prvim korakom, rešite test "finančne pismenosti", kjer boste najprej preizkusili svoje znanje (pa brez skrbi, niste edini, ki boste preizkušali svoje znanje na področju osebnih financ, saj je ta test pred vami rešilo že,25.238 Slovencev).

Test je sestavljen iz petih kratkih vprašanj.

Ko test rešite, ga oddajte (saj veste, tako kot v šoli), potem prejmete odgovore.

Takrat vam bo tudi hitro jasno, na kateri točki ste in predvsem, kako dalje ...

Do testa dostopate s klikom TUKAJ >>