Leteči Kranjec: »V športu mi največ pomeni bronasta olimpijska medalja!«

Bodite vztrajni in potrpite takrat, ko vam je najtežje, ko vam ne gre, je mladim tretji dan FINE poletne finančno-podjetniške šole na srce položil naš vrhunski smučarski skakalec Robert Kranjec. Največ mu v karieri pomeni bronasta olimpijska medalja iz leta 2002. Toda ni še rekel zadnje. Želi si še posamične olimpijske medalje. Mladim je zaupal tudi, kako skrbi za svoje osebne finance. Še pred njim sta na Poletni šoli nastopila uspešni podjetnik in nosilec franšize Subway v Sloveniji Iztok Levac ter popotnik in urednik spletnega portala posvetu.si Miha Pogačar. Kako ustanoviti svoje podjetje in čim ceneje potovati po svetu?  

Pri 19-ih do svojega podjetja 

IZTOK LEVAC je direktor franšize Subway. Trenutno ima v Sloveniji tri poslovalnice, v načrtu za prihodnjih 20 let pa jih ima še 80. Podjetništvu je podvržen od svojega 19 leta starosti, ko je odprl svoje prvo podjetja.

- Preko študentskega servisa je začel služiti pri 15 letih z različnimi deli - kot natakar, inštaliral in servisiral je računalnike, pomagal na bencinskem servisu.

- V podjetništvo je vstopil pri svojih 19 letih; pri 20 letih je v domači Idriji ustanovil klub za deskarje, kasneje je v Ljubljani skupaj s prijatelji postavil skejtarski park Urban Roof, ki je imel tudi plezalne steze, plesne tečaje, trgovino zopremo za skejtarje in majhen bar.

- Kasneje je posel predal drugim, sam pa se je leta 2014 začel ukvarjati s svetovno znano franšizo sendvičev Subway.

- Prvi izziv je bil najti pravo lokacijo, kar se mu je zdelo ključno, saj se sendviče prodaja končnim kupcem; čeprav so želeli imeti prvo lokacijo v središču Ljubljane, so se potem odločili za Bežigrad.

- Že na začetku so imeli 300 strank na dan, s čimer so bili zelo zadovoljni.

- Zdaj imajo skupaj tri lokale, zadnjega so odprli v BTC, ki je dolgoročno zelo dobra lokacija, tudi zato ker se na tej lokaciji pričakuje prihod Ikee in tudi drugih novih dejavnosti.

- Bodočim podjetnikom svetuje, da se splača izkoristiti socialna omrežja za promocijo posla, saj so lahko ti kanali zelo učinkoviti, vendar pa morate sredstva za oglaševanje in objave pametno razporejati in tudi meriti učinkovitost; vedno tudi kombinirajte to oglaševanje z drugimi oblikami oglaševanja – samo digitalno oglaševanje ni dovolj.

- V Subwayu gre 4,5 odstotka od celotnega prometa za splošni marketing, potem pa še 1,5 odstotka za kakšne manjše posebne akcije.

- V Sloveniji v povprečju na eni lokaciji prodajo okoli 200 sendvičev na dan, kar je nad evropskim povprečjem Subwayev.

- Cilj Subwaya v Sloveniji je v 20 letih imeti 80 lokalov. Najprej z novimi lokacijami ciljajo na Maribor, Kranj, Koper, Postojnsko jamo, Celje in druge večje kraje.

- Mladim svetuje, da so pri svojem delu vztrajni, predvsem pa, da se ne ustavijo, ko kdaj padejo; to je normalno na poti do uspeha.

- Mladi morajo poskusite čim več stvari, saj jim zdaj napak nihče ne bo zameril, lahko pa se iz tega veliko naučijo; sam se je največ naučil ravno takrat, ko je imel težave in ko mu kaj ni najbolje uspevalo.

- Vse česar se lotite v življenju, vložite v to čim več energije, oziroma strasti.

- Bodite kreativni, drugačni od drugih, hodite po svoji poti, saj boste tako najbolj pritegnili pozornost, ki je pomembna za razvoj posla.

Kako čim ceneje potovati po svetu 

MIHA POGAČAR je urednik portala posvetu.si in popotnik, ki je obiskal že večino sveta. Svoje znanje in izkušnje že šest let prek portala posvetu.si deli z drugimi, ki želijo ugodno potovati po svetu.  

- Prvič je bil na letalu, ko je bil absolvent, doslej pa je nabral že okoli sto turističnih letov.

- Pomembno je, da vsako potovanje dobro načrtujete, da se pozanimate za lokalne cene, razmere, kulturo, običaje …

- Cenovno se najbolj splača potovati izven glavnih sezon, da potujete takrat, ko večina ne potuje - je ceneje in manj gneče.

- Nekatera mesta so lahko zelo draga, toda vsa ta mesta imajo več predelov, ki so lahko samo nekaj minut oddaljeni, pa so precej cenejši; kakšno kosilo je lahko tudi za 90 odstotkov cenejše samo nekaj minut stran od najdražjih lokacij, pa enako kakovostno.

- Najdražje je samostojno potovanje; ceneje je, če nas več potuje; delitev sob, taxijev …

- Ko kupujete spominke, hrano, pijačo, je to najbolje početi izven turističnih področij.

- Če si na daljšem potovanju je nujno, da dnevno spremljaš vse stroške, sicer lahko prekoračiš budget, ki ga imaš namenjenega za celotno potovanje.   

- Glede prevoza je pogosto najceneje potovati s svojim avtom in šotorom; ugodno je tudi, da se priključimo drugim, ki potujejo na enaka destinacije: Prevozi, BlaBla Car; ugodni so tudi javni prevozi, ponekod tudi taxi, pa Uber in tuk-tuk; ponekod se splača najem vozila, skuterja, ali pa realokacija avtomobilov, avtodomov (Imoova …); letalo je dandanes za mnogo lokacije najcenejša možnost prevoza, če ga pravočasno rezerviramo.

- Glede nočitev je več možnosti: Couchsurfing - prespiš brezplačno pri neki neznani osebi – spoznavanje novih ljudi; House sitting – ljudje, ki jih ni doma, dajo svoje stanovanje v brezplačni najem za določeno obdobje; Airbnb – zasebno oddajanje sob, ki pa je plačljivo; Hostli – ena najbolj ugodnih možnosti v večjih mestih; Kampiranje – možno je tudi v mestih, kjer imajo vedno kakšen predel za kampiranje.

- First ali Last minute? V večji in dražjih mestih je nujno, da rezerviraš vnaprej, sicer so lahko cene zelo visoke.

- Hrana in pijača: jejte tam, kjer jedo »lokalci« (ulica, menze …); kuhanje je druga možnost (hostli, kampi, prenosni kuhalnik); kosila so običajno cenejša kot večerje; izkoristite kupone s popusti (Groupon …)

- Prtljaga: pogosto na potovanje vzamemo preveč prtljage, kar pa vse skupaj podraži, zato vzemite s sabo samo najnujnejše stvari – tako ste tudi bolj fleksibilni; vzemite največ od 5 do 10 kilogramov prtljage na osebo – vse se da kupiti tudi na potovanju.

- Izkoristite potovanja, kjer gre za izmenjave, ali delo na poti: Erasmus, WWOOF, prostovoljstvo, Poletni kampi, Au-pair, pomoč v Hostlu …

- Letalske karte: uporabljajte nizkocenovne prevoznike; karte kupite čimprej pred potovanjem, so pa lahko tudi kakšne izjeme; tudi iz Brnika se da pogosto potovati ugodno na različne destinacije; izkoristite »Error fare« - včasih se pri izračunu končne cen zgodijo »napake« in lahko kakšno karto dobimo po smešno nizki ceni; za ugodno karto naredite »price watch« na iskalniku Skyscanner.

- Potujete lahko tudi brez veliko denarja; veliko najlepših stvari je na potovanjih brezplačnih (dobra družba, narava …); uživajte v tistem, kar si lahko privoščite!

Pogovor z uspešnim športnikom: vrhunski smučarski skakalec Robert Kranjec  

ROBERT KRANJEC je eden od najuspešnejših slovenskih smučarskih skakalcev vseh časov. S smučarskimi skoki se ukvarja od svojega devetega leta, je član kluba SK Triglav Kranj in slovenske skakalne reprezentance. Zaradi izjemnega občutka za letenje se ga je prijel vzdevek Leteči Kranjec, v tem športu pa ima tudi največ opravljenih poletov preko dvesto metrov. Osvojil je številne medalje na največjih svetovnih tekmovanjih.

- Kot majhen se je s prijateljem vpisal na smučarske skoke, v družini ni bil nihče športnik in nihče ga k temu ni silil.

- Največ mu pomeni bronasta ekipna olimpijska medalja v Salt Lake Cityju leta 2002; njegov največji cilj pa je, da bi mu olimpijsko medaljo uspelo osvojiti tudi na posamični tekmi.

- Od športa se da lepo živeti, če si uspešen, je pa odvisno od tega v katerem športu nastopaš.

- Sponzorje si išče sam s pomočjo prijatelja, saj so pri tem skakalci prepuščeni bolj sami sebi. Do zdaj so mu vsi sponzorji stali ob strani.

- Sam skrbi za svoje investicije, ima pa razpršen portfelj v skladih, nepremičninah …

- Pri vrhunskih športih ni toliko pomemben talent, kot predvsem trdo in vztrajno delo. Zdaj je šport šel tako daleč, da je treba za rezultat iti tudi preko zdravja.

- Vsakega skakalca in letalca je na vrhu letalnice strah, potem pa je od njega odvisno, kako se sooča s tem strahom - pred domačo publiko je lažje. Je večja motivacija.

- Glede prehrane ima zelo strog jedilnik, odvisno pa je od posameznika, koliko se mora kdo pri tem paziti.  

- Njegov ritual pred tekmo je, da je najraje sam in da ima mir, da se lahko na tekmo dobro pripravi.

- Po športni upokojitvi želi ostati aktiven, ne v skokih, rad bi delal pri Akrapoviču.

-Mladim svetuje naj bodo v športu pa tudi sicer v življenju vztrajni in potrpijo takrat, ko jim je najtežje, ko jim ne gre.