NOVO! Začela se je FINA Poletna finančno-podjetniška šola za mlade!

Finančna pismenost v Sloveniji je na nizki ravni, še posebej je to znanje pomanjkljivo med mladimi. Toda tudi za to obstaja rešitev. In ene od najboljših je zagotovo FINA poletna finančno-podjetniška šola za mlade, ki jo organizira Zavod za finančno opismenjevanje FINPLAC. Začeli smo danes, šola pa bo trajala vse do vključno petka. Mladi so dvorano Finplac v Kristalni palači v ljubljanskem BTC dodobra napolnili. Izvedeli so veliko zanimivih in poučnih informacij, ki jim bodo v življenju še kako prav prišle pri upravljanju denarja. Z mladimi so bili najuglednejši slovenski strokovnjaki iz različnih področjih! In kaj jim sporočajo?


Male skrivnosti ravnanja z denarjem, ki vam lahko prinesejo pravo bogastvo
 

ANA VEZOVIŠEK je specialistka za financiranje in osebni proračun, ter vodja Zavoda za finančno opismenjevanje Finplac. Vsak dan ima stike s strankami, ki imajo različne izzive s finančnega področja. Pomaga jim stopiti na pot finančne neodvisnosti. O tem je napisala veliko strokovnih člankov, pa tudi dve knjigi: Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem in Anini finančni recepti. In kakšni so njeni nasveti mladim?

- Najbolj pomembno je, da v življenju delate tisto, kar vas najbolj veseli in ob tem še dobro zaslužite.

- Osnova zdravih osebnih financ je vodenje osebnega proračuna in budgetiranje; slednje pomeni, da skrbno načrtuješ porabo za naprej.

- V okviru budgetinga je treba denar takoj, ko ga dobimo (plača …), razporediti po formuli: 10:10:80. To pomeni: 10 odstotkov prihodka moramo tako nameniti za varčevanje za dolgoročne cilje (stanovanje, študij …), 10 odstotkov za kratkoročne cilje (počitnice, registracija avtomobila …), 80 odstotkov, ali še bolje pa manj, lahko namenimo za sprotne potrebe.

- Razpršite svoje naložbe; danes bi vsi vlagali v kriptonaložbe, toda pri tem gre za najbolj špekulativne naložbe, ki jim lahko namenimo največ pet odstotkov svojega portfelja; premoženje je treba uravnotežiti glede na tveganje in pričakovane donose.

- Ne živite od plače do plače! Nikoli ne zapravite vsega sproti, ker bo sicer vsak nepričakovani izdatek, kot je recimo pokvarjeni pralni stroj, povzročil finančni stres.

Živite brezskrbno! Da vam bo to uspelo, morate poskrbeti za varnostno rezervo, kar pomeni, da morate vedno imeti na strani privarčevanega nekaj denarja;-  rezerva naj znaša od 3- do 12- kratnik vaših povprečnih mesečnih izdatkov.

- Nikoli ne jemljite izrednege limita, ker je to najdražja oblika financiranja, celo dražja kot kredit. Draga oblika financiranja je tudi lizing, zato se mu prav tako izogibajte.


Kako najhitreje in najceneje do svojega avta
 


JURIJ KOČAR
je vodja servisno-diagnostičnega centra na največji avtomobilski zvezi v Sloveniji, AMZS. Gre za strokovnjaka, ki ima široka in poglobljena znanja s področja nakupa, prodaje, servisiranja, vzdrževanje avtomobilov. Vseskozi je v stiku s strankami, stalno se izobražuje doma in v tujini, veliko pa tudi predava. Kaj pri nakupu in vzdrževanju avta svetuje mladim?

- Za avto oziroma njegov nakup, vzdrževanje, servisiranje, gorivo … lahko vsak mesec porabimo največ 15 odstotkov svojega mesečnega budgeta.
- Največja napaka pri nakupu avta v praksi je, da dajemo želje pred svoje potrebe in zato kupujemo avtomobile, ki so v osnovi predragi, imajo pa tudi previsoke stroške.
- Ne kupujte novega avta, ker ta prehitro izgublja vrednost; bolje je kupiti rabljen, nekaj let star avto, ki počasneje izgublja svojo vrednost. Štiri leta star avto je približno polovico cenejši, kot nov avto, seveda pa zanj nimamo garancije in s tem sprejemamo tveganje za kakšno okvaro.
- Pri nakupu rabljenega avtomobila pazite na njegovo dejansko obrabo in prevožene kilometre, ki so pogosto prevrteni navzdol sploh pri uvoženih avtomobilih.
- Povprečna poraba v Sloveniji je 16 tisoč kilometrov na leto; ko kupimo avto je dobro, da je ravno prav vožen, kajti ni dobro ne da ima preveč kilometrov, ne da ima premalo kilometrov, ker potem je lahko šok, če ga sami vozimo občutno več.
- Ko kupujete rabljen avto s sabo vzemite strokovnjaka, ker je na trgu rabljenih vozil resnično pravi kaos in se ponuja vse mogoče.
- Pri nakupu raje naredite korak nazaj pri znamki avtomobila, bolj pozorni pa bodite na varnost in kasnejše stroške uporabe. Nakupna cena je komaj polovica vsega stroška, preostali stroški pa pridejo šele ob njegovi uporabi.


Z delnicami in vzajemnimi skladi do lepih donosov! Toda kako?
 

SAŠO ZAJEC
je operativni direktor svetovanja in prodaje v Alta Skladih. Vsakodnevno sodeluje pri svetovanju strankam, ki želijo z varčevanjem v vzajemnih skladih uresničevati svoje dolgoročne cilje, skrbi pa tudi za stalno izobraževanje svojih svetovalcev, da so v stiku z vsemi novostmi in naložbenimi priložnostmi na trgu. Kaj svetuje mladim, da bodo z delniškimi naložbami dosegli svoje naložbene cilje?

- Naložbe kupujte, ko so poceni in prodajte, ko je drago; delniške naložbe je najbolje kupovati takrat, ko je njihova vrednost nizka in ko imajo lep potencial za rast.
- Za večino povprečnih vlagateljev pa je še boljša druga strategija, ki pravi, da kupiš delniške naložbe in potrpežljivo, ne glede na pretrese na borzah, čakaš na rast, saj delnice dolgoročno, sodeč po zgodovinskih podatkih, prinašajo od pet- do osem- odstotni donos na leto.
- Vlagajte v likvidne naložbe, ki jih lahko vedno prodate. Če vlagate v manj likvidne trge, naj to ne pomeni večji delež vašega portfelja.
- Pri trgovanju z delniškimi naložbami pazite na stroške, saj se lahko stroški pomembno zajedajo v vaše naložbe in znižujejo njihovo donosnost.
- Vzajemni skladi so bolj primerni za manjše, povprečne vlagatelje, saj je z vzajemnim skladom možno dobro razpršiti tudi manjše vložke, recimo tudi 50 evrov, med več različnih naložb in tako razpršiti tveganje.
- Pri dolgoročnih naložbah je treba upoštevati inflacijo; vrednost denarja namreč s časom realno vedno upada, zato z isto količino denarja sčasoma dobimo manj dobrin; pri donosnosti naložb torej upoštevajte realno donosnost naložb.
- Na dolgi rok so delnice najbolj primerna naložba; so sicer bolj tvegane, toda potencialno tudi bolj donosne od vrste drugih naložb.
- Pri naložbah vedno tehtajte tveganje in potencialni donos. Tveganje delniških naložb se s časom zmanjšuje - dlje časa, kot ste v razpršenih delniških naložbah, manjše je tveganje za izgube iz teh naložb.
- Razpršite tveganje in nikoli ne vlagajte vsega svojega premoženja v le eno naložbo; pomembna je panožna in geografska razpršitev, razpršitev glede na razvitost trga in velikost podjetij.
- Naložbene odločitve ne sprejemajte čustveno, temveč racionalno.
- Zastavite si cilje in zanje redno varčujte, četudi začnete z zelo majhnimi zneski po recimo 20 evrov na mesec.

Namesto ene pice danes, milijoni čez osem let? Kam vložiti prvi evro? 

MITJA VEZOVIŠEK
je osebni finančni svetovalec in ustanovitelj, lastnik ter direktor enega najuglednejših svetovalnih podjetij pri nas Vezovišek & Partnerji. Poleg vsakodnevnega svetovanja strankam, je tudi eden od najbolj zaželenih predavateljev za osebne finance, ter pisec številnih člankov in knjig. Ena od njih ima naslov: Osebni finančni načrt. Je tudi eden od začetnih pobudnikov finančnega opismenjevanja mladih na osnovnih in srednjih šolah. Kaj svetuje mladim?

- Ko vam bo kdorkoli, kadarkoli razlagal ali vas poskušal prepričati, da bo neka naložba v prihodnje najbolj donosna, laže, saj tega ne more vedeti; prihodnost je namreč nepredvidljiva tudi na naložbenem področju.
- Pri vseh naložbah morate nujno upoštevati vse z naložbo povezane stroške, ker ti stroški pomembno vplivajo na donosnost naložbe; so pa stroški pri različnih naložbah zelo različni, zato se morate o tem dobro pozanimati že prej, preden vložite v naložbo.
- Pri računanju donosnosti naložb vedno upoštevajte inflacijo, da bo vaše premoženje vsaj ohranjalo svojo vrednost.
- Pomembno je, da čimprej začnete investirati in tako pridobite prve izkušnje; ko ste mladi, imate veliko časa, da uresničite svoje želje, pomembno pa je, da začnete čimprej.
- Če imate možnost, je najbolje, da vsak mesec vlagate po določen znesek, četudi je ta manjši, saj boste naložbe tako kupovali po različnih cenah, na koncu pa bo povprečna cena vseh nakupov bolj ugodna, kot če špekulirate in načrtno lovite najugodnejše cene.  


Pogovor z uspešnim finančnikom
Stefan Vavti, predsednik uprave Unicredit banke 

STEFAN VAVTI je od leta 2012 predsednik uprave ene najuglednejših bank pri nas Unicredit banke. Je koroški Slovenec, ki je študiral v Gradcu in končal MBA iz Poslovnih ved. Bančni skupini se je pridružil leta 1996, kjer je deloval na različnih področjih. Skrbel je za poslovanje banke s podjetji, s fizičnimi osebami, nudil podporo prodaji, vodil pa tudi oddelek privatnega bančništva banke v regiji Jugovzhodna Evropa. Kaj iz svojih dolgoletnih izkušenj na finančnem področju svetuje mladim?

- Vseskozi se je treba učiti od uspešnih ljudi, se z njimi družiti, iti tudi v tujino, da si razširite obzorja in spoznate različne kulture.
- Delajte to, kar drugi sovražijo, saj boste tako dlje prišli. Tisto kar delajo že vsi drugi, je običajno že zamujena priložnost.  
- Mladi morate kdaj tudi pasti, da se navadijo premagovati težave. Padci in kakšen neuspeh je tisto, kar nas najbolj okrepi. To velja tudi za investiranje. Včasih se je treba s kakšno naložbo kdaj tudi opeči, da se iz tega kaj naučiš.
- Ko se osamosvajate in želite oditi na svoje, pojdite najprej v najem stanovanja, da občutite, kako je, če greš na svoje; šele ko to spoznate, začnite razmišljati o nakupu stanovanja, saj takrat bolj veste, kaj sploh potrebujete.
- Varčevati začnite čimprej. Ko ste še mladi, lahko varčujete v bolj tveganih naložbah; držite se pravila, da imate delež tveganih naložb: 100 minus vaša starost; primer: če ste stari 20 let, je lahko 80 odstotkov vaših naložb bolj tveganih. Z leti pa se naj delež vaših tveganih naložb ustrezno zmanjšuje.
- Nikoli ne zapravite več kot zaslužite in ne živite preko svojih zmožnosti.