Preobrazba: Bojana spremlja družinske izdatke in išče službo

Bojana in njen mož Sandi sta prvi par na individualni obravnavi v sklopu projekta Popolna finančna preobrazba. Najprej ju čaka temeljit nadzor nad njuno družinsko porabo. Proučiti bo treba tudi podjetniško idejo, v katero sta vložila že 20 tisočakov.

Ob tem bomo Bojani skupaj z Adeccom pomagali poiskati novo zaposlitev. To so najnujnejši ukrepi, a sledili jim bodo še drugi! Cilj je popolnoma finančna svoboda in življenje v svoji hiši ali na lastni kmetiji.

Bojana in Sandi sta se v projekt Popolne finančne preobrazbe prijavila, ker želita svoje življenje spremeniti na bolje. Prvi korak je individualna obravnava pri specialistki za financiranje in osebni proračun Ani Vezovišek. V daljšem pogovoru sta ji razkrila vse svoje finančne podrobnosti. Povzemimo najpomembnejše. Tričlanska družina živi v najemniškem stanovanju. Bojana je trenutno brezposelna. Z možem sta v zadnjih dveh letih v svojo podjetniško idejo, v nasad lešnikov in ameriških borovnic, vložila že 20 tisočakov, oziroma vsak cent, ki jima ostane, prihodkov od tega pa še ni. Prej sta denar vlagala v hišo Sandijevih staršev, od koder pa sta se odselila, starši pa jima njun vložek ne želijo povrniti, čeprav za to še vedno odplačujeta kredit. Ob vsem tem pa je njuna velika želja selitev v manjšo hišo ali na kmetijo. Podrobneje smo njuno zgodbo že predstavili v članku: http://vemdanevem.si/blog/267-v-zivo-predstavljamo-prvo-zgodbo-popolne-financne-preobrazbe

Poraba, posel in služba!

»Najprej bo treba vzpostaviti nadzor nad porabo, saj drugače še naprej ne bodo imeli občutka koliko investirajo v posel in koliko mesečno porabijo za življenje,« opozarja Ana Vezovišek in nadaljuje: »Največji izziv vidim v njihovi investiciji  v nasad. Vanj so do zdaj vložili že okoli 20 tisoč evrov, prve večje prihodke pa lahko pričakujejo šele čez kakšna štiri leta. V tem času je potrebno nasad redno vzdrževati, ga dopolnjevati. Da res lahko pogledamo kako dobičkonosna bo ta investicija, bi najprej potrebovali njun poslovni načrt.« Bojana ga je obljubila, in kot tak bo potreben strogega pregleda enega od podjetniških strokovnjakov, o čemer bomo pisali v prihodnjih blogih.

Še pomembnejša stvar pa je, da Bojana pridobi novo zaposlitev, s čimer bi se povečali tudi njihovi družinski prihodki. Pogovori z našim partnerjem v tem projektu Adeccom so že v polnem teku, o čemer bomo prav tako poročali.

Dnevno spremljanje izdatkov

Zaradi nadzora nad mesečno porabo je Bojanina družina že ta mesec začela spremljati svoje družinske izdatke. Dnevno si zapisujejo vse stroške, o tem pa bodo mesečno poročali. Na podlagi analize izdatkov, sledijo nadaljnji koraki. In kakšna je prva groba ocena na podlagi pogovora? »Kar zadeva njihovih izdatkov, je dejstvo, da so skromni. A na žalost jih bremenijo poteze iz preteklosti. Gre za investicijo v nepremičnino, kjer danes ne živijo več, še vedno pa zanjo odplačujejo kredit. Investicijo bodo morali dobiti nekako povrnjeno, čeprav vem, da je to zanje trenutno največja bolečina, a misliti morajo nase, na svojo družino in na svojo prihodnost,« je odločna Vezoviškova in doda: »Kredita v višini 318 in 119 evrov na mesec sta vsekakor velik zalogaj in po podrobnejši analizi realnih izdatkov in prihodkov, bomo naredili načrt predčasnega odplačevanja.« Družino potem čaka še analiza njihovih zavarovanj, kjer se bodo vključili strokovnjaki ter analiza porabe stroškov za dva avtomobila in predlogi za znižanje, ki jo bodo naredili strokovnjaki AMZS.

Skrbna razporeditev prihodkov

Po optimizaciji izdatkov bo potrebno skrbno načrtovati tudi razporeditev njihovih mesečnih prihodkov. Ti se bodo ob Bojanini novi službi povečali. Prvih deset odstotkov prihodkov bodo morali takoj po prejetju prihodkov vsak mesec nameniti za dolgoročne cilje, kjer bo na prvem mestu njihova pokojnina, potem pa sledijo še drugi cilji, kot so šolanje otrok, nakup avtomobila, predčasno poplačilo kredita. Pri varčevanju za dolgoročne cilje se bodo vključili strokovnjaki Alta Skladov in podali nasvete, kako pametno varčevati v dolgoročnih naložbah.

Drugih deset odstotkov bodo vsak mesec namenili za kratkoročne cilje, kot je dopust, plačilo opreme za dom, zavarovanje avtomobila in drugih večjih stroškov, ki nas doletijo enkrat letno. Preostalih 80 odstotkov ali še bolje manj, pa bo družina porabila za sprotno mesečno potrošnjo, se pravi za glavne kategorije, kot so hrana, oblačila, prevoz in podobno.

Uresničitev sanj!

Ko bodo prihodki pravilno razporejeni in se bodo počasi začeli nabirati prihranki, bodo lahko začeli razmišljati o uresničitvi svojih največjih sanj, da bodo kupili in zaživeli v lastni manjši hiši ali na kmetiji, kjer pa jim bo do izbire in nakupa pomagala nepremičninska agencija Nepremičnine Plus.  

Pred družino je torej velik zalogaj, toda skozi celotni proces popolne finančne preobrazbe ji bodo ob strani stali izbrani strokovnjaki, zato smo prepričani, da jim bo uspelo: »Vse te stopničke so nujno potrebne v kolikor se želi družina v prihodnje res popolnoma osamosvojiti in zaživeti na svojem,« spodbuja Ana Vezovišek.