Štiri hiške čakajo na Bojanino finančno preobrazbo

Bojana, ki jo spremljamo v okviru popolne finančne izobrazbe, ima pred sabo kar nekaj izzivov. Išče novo zaposlitev, uskladiti mora prihodke in stroške, zavarovanja, razmišljati pa tudi o varčevanju, saj je njena velika želja ...

...da se v prihodnje preseli na svoje. Da bi jo pri tem čim bolj motivirali, ji je Vesna Levstek iz nepremičninske agencije Nepremičnine Plus, poiskala nekaj zanjo zanimivih nepremičnin. Ko bo Bojana pred sabo videla cilj, jo bo to zagotovo še dodatno spodbudilo!

Bojana se je z družino nedavno vključila v projekt Popolne finančne preobrazbe. Njeno zgodbo smo predstavili v prejšnjih člankih, ki jih lahko preberete tukaj: BOJANINA ZGODBA, BOJANA SPREMLJA IZDATKE in BOJANA IŠČE SLUŽBO.

Sočasno s tem, ko Bojana išče službo, poteka tudi skrbna analiza njenih družinskih stroškov. Proračun je treba spraviti v red, saj je to osnova za vse njene nadaljnje korake. Največji med njimi je zagotovo ta, da bi se preselila na svoje, saj tričlanska družina trenutno živi v najemniškem stanovanju. Pot do svoje hiške na prvi pogled izgleda še dolga, toda kljub temu je pomembno, da si družina čimprej postavi cilj, saj bo tako za vse skupaj še bolj motivirana.

Hiška ali kmetija blizu Spodnjega Doliča

Družina bi rada kupila hišo ali kmetijo, ki bo od Spodnjega Doliča oddaljena kakih 20 kilometrov. »To so lokacije od Slovenj Gradca z okolico, celotna Mislinjska dolina, Dolič in proti Slovenskim Konjicam. Lahko, da sem kakšno relacijo spustila, ker to so zaenkrat šele naše sanje in se nismo preveč angažirali za iskanje. Rada pa bi še to, da hiša ne bi bila preblizu glavne ceste in velikega prometa,« opiše svoje želje glede lokacije Bojana.

Kakšna pa naj bi izgledala hiša? »Manjša hiša, za tri osebe, se pravi kuhinja z jedilnico, kopalnica v kateri bi lahko bil tuš in kad, WC, dnevna soba, otroška soba oziroma kasneje najstniška soba - se pravi malo večja -, spalnica, ki je lahko majhna in po možnosti še majhna soba za goste. Dodana vrednost za nas bi bila še shramba, delovni kabinet, kurilnica in klet za ozimnico ter garaža. Se pravi hiša okoli sto do 120 kvadratnih metrov, branili pa se ne bi tudi kakšnega metra več. Starost hiše ni toliko pomembna, bolj je pomembno to, da je vseljiva in da ni neke nujne adaptacije vsaj nekaj let, da lahko v njej živimo in počasi prenavljamo. Centralna kurjava je lahko tudi na drva, samo, da ni na olje.« Kaj pa sama velikost parcele? »Na zemlji ali kmetiji se ne bi ukvarjali z živinorejo. Imeli pa bi večji vrt, njivo za gojenje čilijev, velik sadovnjak, pa še bi se kaj našlo. V glavnem, velikost zemlje za samooskrbo in nadaljnjo prodajo, vsaj okoli pet arov do enega hektarja. Če je ponudba dobra, lahko ima tudi gozd, ki pa naj ne bi bil takšen, da ga je treba takoj pomlajevati ali preveč vlagati vanj. Pomembno pa mi je, da je parcela sončna in ne zaprta.« Bojana se pošali, da bi se rada v hišo preselila že včeraj, toda zaveda se, da je to glede na sedanjo situacijo še nedosegljivo. »Trenutno finančno ne dosegamo cilja. Če bi se pokazala kakršnakoli možnost, pa bi se želela preseliti v najkrajšem možnem času,« še pristavi.

Ponudba že za 50 tisočakov

Glede na Bojanine želje smo se obrnili na Vesno Levstek, direktorico nepremičninske agencije Nepremičnine Plus, ki v projektu Popolna finančna preobrazba, pomaga družinam pri vsem, kar je povezano z nepremičninami. »Pregledala sem ponudbo nepremičnin na področju, kjer bi v prihodnje rada živela Bojana z družino. Opaziti je, da je ponudba zelo raznolika, kar je za razpršeni trg hiš sicer kar značilno. Pregledala sem tako ponudbo hiš, kot vikendov in ugotovila, da je hiško mogoče kupiti že za ceno okoli 50 tisoč evrov,« spodbudno začne nepremičninska strokovnjakinja in doda:  »Nekoliko sicer ovira želja po sorazmerno velikem zemljišču, ki bi ga Bojana želela izkoristiti za sadovnjak, nasad čilijev. Ko bomo pri konkretnem iskanju, se bom poskusila opreti tudi na možnost nakupa hiše in ločeno nakupa kmetijskega zemljišča v neposredni bližini.«

Štiri izbrane hiše

Iz trenutne ponudbe je Vesna Levstek izbrala naslednje nepremičnine, ki okvirno pokrivajo Bojanine želje, ter jih tudi pokomentirala:

  1. LOČE PRI POLJČANAH: 120 m2, zgrajena l. 1977, 907 m2 zemljišča, cena: 49.000 EUR: Hiša je v Zbelovski gori, ki je od Spodnjega Doliča oddaljena okoli 28 kilometrov. Sicer nima toliko parcele, kot bi si jo želela družina, verjetno bi potrebovali tudi nekaj predelave, da bi povezali etaži z notranjim stopniščem (trenutno je v zgornji etaži dvosobno stanovanje in v spodnji še enosobna enota), ima pa sadovnjak in lep razgled. Večjih vložkov verjetno ne zahteva, bi se pa z Bojano kasneje pogovorili tudi o preostali infrastrukturi in načrtih, ki jih imajo glede življenja hčerke. Vožnja v srednjo šolo in ostale aktivnosti hčerke bodo v kasnejših letih verjetno predstavljale nove tako finančne, kot logistične izzive.
  2. LOČE PRI POLJČANAH, LIČENCA, 296,8 m2, zgrajena l. 1984, 2.097 m2 zemljišča, cena: 95.000 EURTudi Ličenca je od Doliča oddaljena okoli 25 kilometrov. Hiša je večja, tudi zemljišče ob njej, nahaja se tik ob gozdu, ogrevanje je vezano na peč na pelete, večje obnove, ko so streha in ogrevanje, pa so že opravljene. Je pa cena skoraj še enkrat višja od prve hiše. Predvsem se bo treba z Bojano pogovoriti tudi o tem, da lastništvo za seboj prinese tudi stroške vzdrževanja, kar je potrebno ustrezno predvideti, poleg seveda mesečnega obroka odplačevanja kredita.
  3. DOL POD GOJKO, 128 m2, zgrajena l. 1970, 14.121 m2 zemljišča, cena: cca 50.000 EURDol pod Gojko je bližje, okoli 15 kilometrov oddaljen od Doliča. Hiška je skromnejša, ima pa okoli 14.000 kvadratnih metrov zemljišča, obnovljeno fasado, streho in okna, podatka o vrsti ogrevanja pa trenutno ni. Cena je zanimiva, o infrastrukturi pa se bi naknadno pogovorila s ponudnikom.
  4. BRECLJEVO, 150 m2, zgrajena l. 1987, 6.500 m2 zemljišča, cena: okoli 139.000 EURČetrta izbira je na Brecljevem, ki pa je najbrž že predaleč. Je pa dobro za samo primerjavo, saj je hiša novejša, s parcelo okoli 6.500 kvadratnih metrov, brez potrebnih večjih vložkov, z asfaltnim in urejenim dostopom.

Potrebovala bo 20 do 30 odstotkov lastnega pologa

Za nakup nepremičnine bo Bojana potrebovala stanovanjski kredit. »Višina lastnih sredstev, ki jih bo družina morala privarčevati, preden bo lahko zaprosila za bančno posojilo, je odvisna od bančnih politik, ki jih bomo lahko preverjali v konkretnem obdobju. Trenutno pa mislim, da bi moral biti njihov vložek vsaj 20 do 30 odstotkov kupnine,« ocenjuje Vesna Levstek in doda: »Višina kredita je seveda vezana na osebne prihodke in na vrsto zavarovanja, načeloma govorimo o zavarovanju s hipoteko na kupljeni nepremičnini.«

Direktorica Nepremičnine Plus predvideva, da cene hiš na tem področju ne bodo rasle, saj ni verjeti, da bi se povpraševanje močno povečalo. »Ponudbe je dovolj. Ko bomo finančno konkretnejši, se bomo lahko iskanja lotili bolj intenzivno. Pri vsaki od ponudb bo seveda treba pregledati tudi dokumentacijo – ustreznost gradbenega dovoljenja, uporabno dovoljenje, energetska izkaznica, urejenost meje, katastrski vris in seveda zemljiškoknjižno stanje - morebitne predkupne pravice, solastnino, postopek pri prodaji kmetijskega zemljišča, bremena, hipoteke ...,« še našteva Levstkova.

Kaj pa zemljišče in gradnja?

Kaj pa če bi se Bojana odločila za nakup zemljišča in gradnje? »Vsekakor menim, da bi bil to še večji zalogaj, saj bi morala najprej zbrati denar za nakup zemljišča - tu kredita verjetno ne bi dobila -, potem pridobiti gradbeno dovoljenje, kar je povezano tako z denarjem, kot časom in šele nato začeti graditi. To so poleg najemnine za dve do tri leta torej še dodatni stroški preden bi se zares vselili.«

Čakajo jo tudi drugi izzivi

Kot smo že omenili, pa Bojano na poti do nepremičnine prej čakajo še drugi izzivi, ki jih bo treba urediti. Toda ta prvi korak, da se je odločila za spremembo, je že za njo, zato verjamemo, da bo prej ali slej uresničila tudi svoje največje sanje in prišla do lastnega doma.