V Ljubljani je na voljo 500 hiš! Katera bo prava za našo družino?

Želja naše druge družine v Popolni finančni preobrazbi je, da bi kupili hišo v Ljubljani ali njeni bližnji okolici in se tja čimprej preselili.

Zdaj živijo v majhnem najemniškem stanovanju, kjer pa niso najbolj srečni. Štiričlansko družino stanovanje utesnjuje. Radi bi zadihali. Pa so za to finančno dovolj močni?

»V sedanjem majhnem najemniškem stanovanju smo prostorsko omejeni. Radi bi kupili hišo v Ljubljani ali bližnji okolici blizu uvoza na avtocesto. Prioritetne lokacije so Vič (Dolgi most), Rožna dolina, Koseze, Rudnik, Podutik, Bizovik,« družinske želje opisuje Tatjana. Pa jim bo to finančno zneslo? V različnih oblikah imajo privarčevanih okoli 60 tisoč evrov, hkrati so lastniki montažne hiše vredne okoli 40 tisočakov, ter gozda in travnika v vrednosti pet tisoč evrov, ob tem pa nimajo nobenih dolgov. Tudi njihovi prihodki so nadpovprečni, višji od štirih tisočakov na mesec.

Tatjanina sanjska hiša!

Finančno bo torej najbrž šlo, seveda odvisno od njihovih želja? »Hiša naj bo čim bolj varčna, letnik 2000 ali novejša, potrebna čim manj prenove, velika od 120 do 150 kvadratnih metrov, razporeditve pa takole: kuhinja z dnevnim prostorom, utility/shramba, spalnica, dve otroški sobi, kabinet. Parcele toliko, da se lahko otroci zunaj igrajo,« našteva Tatjana in se pošali, da bi se radi seveda preselili že včeraj.

Na muhi hiša iz javne dražbe

Imajo morebiti kakšno hišo že ogledano? Trenutno ne, razen ene hiše, ki je na javni dražbi, a niso ravno prepričani, da je nakup po tej poti pisan ravno njim na kožo. »Predvsem predlagam, da si ogledajo lokacijo te hiše in razmislijo, ali jim odgovarja. Nato naj sledi ogled notranjosti objekta, koliko bo potrebnega vlaganja in pa nujno naj preverijo ali je objekt prazen, ali pa se bo treba ukvarjati z izselitvijo stanovalcev! Na samih dražbah namreč lahko pride do tekmovalnosti, evforije, panike … in posledično do nepremišljene in prenagljene odločitve, zato si je potrebno pred samo dražbo postaviti mejo, do katere ste maksimalno pripravljeni dražiti in se predvsem prepričati, kaj vas čaka po nakupu. Potreben pa je tudi natančen posvet glede finančne konstrukcije, saj javne dražbe večinoma ne omogočajo plačila kupnine s kreditom,« opozarja in svetuje nepremičninska strokovnjakinja iz Nepremičnine Plus Vesna Levstek. Glede na opisano in vsa s tem povezana tveganja, so se v družini hitro odločili, da nakup na dražbi odpade.

Na voljo je okoli 500 hiš!

Kaj pa druge možnosti in ponudba glede na naštete lokacije? »Gospa navaja lokacije, ki večinoma veljajo za dražje - Rožna dolina, Podutik, Koseze -, nekoliko cenejše so Dolgi most, Rudnik, Bizovik. Novejši letnik in energetska varčnost prispevata k dodatnemu zvišanju cene. Ponudba je zelo raznolika, zato bi pri iskanju hiše nujno morali postaviti cenovne okvirje. Trenutno je v Ljubljani na voljo okoli 500 hiš! Če kot parametre navedemo samo lokacijo in letnik izgradnje, se še vedno gibljemo med hišami, ki se prodajajo v cenovnem razredu od 250.000 do več kot dveh milijonov evrov.«

Finančne omejitve

Kaj pa glede financiranja? »Glede na njuno plačilno sposobnost, ki sem jo lahko razbrala iz njune zgodbe, bi verjetno lahko dobila posojila okoli 80 odstotkov vrednosti nepremičnine, to pa pomeni nepremičnino do največ 300 tisočakov, saj bi bilo nekaj verjetno pametno prihraniti še za morebitno obnovo, opremo. To pa je res spodnja cena za katero bi lahko našli kolikor toliko solidno hišo. Verjetno bi bilo zato smiselno, da bi najprej prodala še montažni objekt in tako razpolagala še z dodatnimi 40 tisočaki,« razmišlja direktorica Nepremičnine Plus.

Je sploh pravi trenutek za nakup?

Pa je glede na zasmoljene cene, zdaj sploh pravi trenutek za nakup? »Cene hiš ne variirajo tako kot stanovanj. Nakup hiše za lastno bivanje ne more biti stvar manipulacije, saj se bodo čez 15 let v družini ukvarjali že s povsem drugimi načrti, kako recimo polnoletnega otroka spraviti na noge in mu pomagati pri osamosvojitvi. Pomemben je preudaren in v okviru zmožnosti premišljen izbor. Ko nastopi nepremičninska kriza in dno cen, je seveda smiselno kupiti nepremičnino, vendar so takrat tudi krediti bistveno dražji in službe manj gotove, saj je padec cen pravzaprav posledica ravno teh dejavnikov,« razmišlja Vesna Levstek.

Kaj pa, če bi sami zidali?

Kaj pa, če bi se odločili raje za nakup parcele in gradnjo hiše? »Glede na njun življenjski slog - dva majhna otroka, zahtevni službi, podjetniške želje, potovanja, željo po hitri vselitvi … verjetno nimata prav veliko časa za nadzorovanje gradnje, izbiro materialov, pridobivanje gradbenega dovoljenja. Zanju bi bil kvečjemu primeren nakup komunalno urejenega zemljišča, po možnosti s pridobljenim gradbenim dovoljenjem in postavitev montažne hiše. Morda pa je alternativa stanovanje z veliko intime in atrijem, ki se prodaja v 3. gradbeni fazi, kar omogoča dokončanje po lastnih željah ali pa morda podobno velika hiša, potrebna finalizacije.«

Na podlag nasvetov Vesne Levstek, se je družina odločila za osebno srečanje in pridobitev dodatnih informacij o ponudbi zanimivih hiš, pa tudi o možnostih kako jih financirati. Vsekakor si bo treba ogledati več hiš, da družina pridobi pravi občutek, kaj se dogaja na trgu in kako čim ugodneje do njihove sanjske hiše, kar pa bomo spremljali tudi na našem portalu.