Ali si Nataša in Ivan lahko privoščita “drznejše” varčevanje?

Nataša in Ivan sta udeleženca Popolne finančne preobrazbe, ki sta že pokazala precejšnjo disciplino na področju osebnih financ. Redno sta pokrivala mesečne stroške, uporabljala le eno bančno kartico, sta brez limita, a zavedata se, da potrebujeta več. Tako smo o tem, kako doseči več od le tega, da živijo “sproti”, povprašali Saša Zajca iz Alte, ki nam je najprej postregel z nasvetom glede njunega varčevanja.


“Tako kot mnogi drugi sta tudi Nataša in Ivan prepričana, da jima, glede na njune prihodke, ob vseh stroških in kreditih, enostavno ne ostane dovolj denarja za varčevanje. V veliki večini primerov to enostavno ne drži. Določeno vsoto denarja bosta slejkoprej potrebovala za nepričakovane izdatke ali pa izdatke, ki se jih da predvideti vnaprej. Če takrat ne bosta imela prihrankov, si bosta denar prisiljena izposoditi in ga skupaj z obrestmi tudi vrniti. Vse prihodnje izdatke je smiselno načrtovati vnaprej, saj je tako mesečni znesek, ki ga namenimo »prostovoljnemu« varčevanju bistveno nižji od »prisilnega« vračanja obrokov kredita,” svetuje Sašo Zajec. Ob tem jima predlaga, da takoj začneta z varčevanjem.

“Četudi bodo najprej zneski skromnejši je zelo pomembno, da se priučita varčevalnih navad. S tem ko bosta na koncu vsakega meseca privarčevala nekaj denarja in postopno povečevala svoje prihranke, bosta sočasno postajala samozavestnejša ob spoznanju, da se tudi pri varčevanju z majhnimi koraki lahko daleč pride.”

Varčevanje za otroka že od rojstva ali še prej

Zakonca pa sta pred nekaj meseci dobila tudi dojenčka, kar pomeni, da se je družina povečala za enega člana, tistega, za katerega prihodnost sta od njegovega rojstva pa do polnoletnosti odgovorna starša, Nataša in Ivan torej. Preverili smo, kakšno varčevanje pa je primerno za otroka že ob njegovem rojstvu.

“Otrok lahko predstavlja staršema precejšnji finančni zalogaj, sploh ker vsak odgovoren starš želi dobro poskrbeti za svojega otroka in mu omogočiti kar najboljšo odskočno desko v samostojno življenje, če se izrazim nekoliko slikovito. Na srečo je otroške izdatke, zelo enostavno določiti, običajno pa imajo starši tudi dovolj časa, da se nanje ustrezno pripravijo. Tako na primer starša že ob rojstvu otroka vesta kdaj bo šel v šolo, ko bo potreboval računalnik, pisalno mizo, svojo sobo, kolo in podobno, kar pa je vse povezano z izdatki. Priporočljivo je torej, da se starši že takoj ob rojstvu otroka (ali pa še prej) odločijo dolgoročno varčevati za tiste otroške izdatke za katere vedo, da bodo v prihodnosti neobhodni,” poudarja Sašo Zajec.

Drznejše varčevanje za bolj oddaljene cilje

Glede na to, da sta dokaj disciplinirana, kar se tiče financ in imata redne prihodke, nas je zanimalo, če bi si lahko privoščila tudi kakšno drznejšo obliko varčevanja. “Varčevanje v drznejših naložbenih razredih, pri čemer imamo običajno v mislih delniške naložbe, je odvisno predvsem od tega, kako časovno oddaljen je cilj varčevanja. Kasneje kot bomo potrebovali privarčevani denar, bolj drzno je lahko varčevanje in s tem seveda višji potencialni donos,” nam je razložil predstavnik podjetja Alta.

Nataša in Ivan bi lahko razmišljala o drznejšem varčevanju za npr. otroka, pokojnino ali kakšen drug dolgoročen varčevalni cilj. “Pomembno pa je, da se pred izbiro najprimernejšega načina in oblike varčevanja posvetujeta z izkušenim finančnim svetovalcem in z njegovo pomočjo naredita akcijski načrt varčevanja s katerim bosta dosegla zastavljene finančne cilje.”

Si tudi vi želite izvedeti, kako finančno pismeni ste? Rešite test finančne pismenosti

Vprašalnik je sestavljen iz petih vprašanj. Rezultat testa, ki vam bo povedal na kateri točki po obvladovanju financ se nahajate, pa boste prejeli takoj.

Test je rešilo že več kot 10 tisoč Slovencev in je brezplačen, do testa pa dostopate TUKAJ.