Nataša in Ivan v nekaj mesecih do korenitih sprememb - poplačala tudi stanovanjski kredit

41-letna Nataša in leto mlajši Ivan sta bila v času, ko sta vstopila v Popolno finančno preobrazbo v pričakovanju prvega otroka. Finance sta sicer do tedaj držala pod kontrolo v smislu pokrivanja rednih mesečnih stroškov, uporabljala sta samo eno bančno kartico in nista koristila limita. A oba sta si želela izboljšati finančno stanje.

“Imava stanovanjski kredit za 20 let, imava tudi vse, kar potrebujemo za preživetje. Vendar si želiva in si zasluživa več, kot le golo preživetje iz meseca v mesec,” je takrat zapisala Nataša. Nekaj malega sta že varčevala, a to porabila za določene trenutne potrebe.

“Želiva si kvalitetnejše življenje in s tem tudi finančno stanje, ko bova lahko sproščeno in pametno ustvarjala več obilja in blaginje. Rada bi se naučila več o financah, kako varčevati kratko in dolgoročno, kako ustvarjati več denarja iz rezerv in želela bi si investirati v nekaj ob čemer bi se počutila dobro in uživala življenje,” je še dodala Nataša.

Prodala garsonjero in poplača kredit

Njuno situacijo je “v roke vzela” Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun in po nekaj mesecih je ugotovila, da je finančna slika Nataše in Ivana precej drugačna, naredila sta kar nekaj sprememb v pozitivni smeri. “Prodala sta svojo garsonjero in s kupnino poplačala stanovanjski kredit in še so jima ostala sredstva za varnostno rezervo. Obenem sta začela voditi skupne finance in prehod iz osebnega na skupni proračun je lepo videti. Bravo!”

Seveda pa se še vedno soočata z izzivi, zato bi bilo dobro prestaviti v višjo prestavo, da bosta lahko popolnoma spremenila dosedanji način ravnanja z denarjem. “Predvsem bo potrebno določiti budget, ki bo manjši od njunih prihodkov. Glede na prihodke, ki naj bi v povprečju znašali cca. 1.690 evrov (za oba skupaj), bi Nataši in Ivanu predlagala naslednjo razporeditev: 500 evrov bivanje (zaradi res visokih stroškov vzdrževanja stanovanja in dveh kreditov v višini 150 evrov), 300 evrov hrana, 100 evrov otroci, 140 evrov prevoz, 30 evrov zdravje, 40 evrov evrov osebno (telefon), potem pa odvisno od meseca - 100 evrov dopust in 40 evrov darila,” jima svetuje Ana Vezovišek.

440 evrov razlike!

To pomeni, da bi njun budget znašal 1.250 evrov. “A pozor! Takrat, ko ni dopusta in ni daril, bi moral biti ta znesek še nižji! Seveda se potem lahko poveča kakšna druga kategorija, a to je že del načrtovanja,” dodaja specialistka.

Če sedaj pogledamo razliko med budgetom in prihodki, bi to pomenilo najmanj 440 evrov razlike! To pa je zelo veliko. S temi sredstvi bi se najprej znebila Ivanovega limita v višini 800 evrov in nato še manjših kreditov. S tem se razbremenita dodatnih 150 evrov mesečno in vsak mesec lahko dajeta na stran skoraj 600 evrov.

Nova služba in stanovanje?

“Po njunem mnenju ne potrebujeta veliko in tudi iz vodenja proračuna je razvidno, da res ne, pa vendar se teh 400 evrov razlike hitro izgubi. Zato je pomembno, da prevzameta nadzor, si določita zneske po posameznih kategorijah in se tega začneta držati. Škoda bi bilo, da si ne uresničita svojih sanj, ko imata to možnost,” dodaja Ana Vezovišek.

Nataša razmišlja tudi o menjavi službe, prav tako pa se zavedata, da so stroški vzdrževanja stanovanja zelo visoki, zato ju je Ana Vezovišek povezala še s strokovnjakinjo za nepremičnine, ki jima bo lahko pomagala prodati njuno obstoječe stanovanje in na poti do novega.

Ste tudi vi v podobni situaciji, kot sta bila pred letom dni Nataša in Ivan? Ali pa je morda, nekdo od vaših bližnjih v podobni situaciji?

Nataša in Ivan sta želela izvedeti, kako finančno pismena sta in ali imata dovolj znanja, da finančne težave rešita sama. Tako sta rešila test finančne pismenosti

Vprašalnik je sestavljen iz petih vprašanj. Rezultat testa, ki jima je povedal na kateri točki po obvladovanju financ se nahajata, sta prejela takoj.


Pri reševanju testa finančne pismenosti, katerega je poleg Nataše in Ivana rešilo že 26.598 Slovencev, se lahko preizkusite tudi vi. 

Test je brezplačen, do testa pa dostopate TUKAJ.