Mašino namensko varčevanje za dolgoročne cilje

O Maši, udeleženki popolne finančne preobrazbe smo že pisali. Spomnimo se, s partnerjem imata ločene finance, kar jima trenutno še ustreza, a kot je že pred časom ugotovila Ana Vezovišek, bi jima bilo lahko lažje, če bi prešla na skupne. Tokrat pa smo za mnenje glede možnosti Mašinega varčevanja povprašali še enega strokovnjaka.  
A najprej se spomnimo njenega primera: Mašini prihodki v povprečju zadnjih 6 mesecev znašajo približno 1.200 evrov mesečno vključujoč regres, redna plača predstavlja 1.000 evrov. Mašo najbolj "odnašajo” kategorije darila, trgovina, oblačila in terapije, ki jih jih imela v preteklosti. Zaveda se, kje dela napake, predvsem se ne more upreti trgovinam z oblačili in nakupovanju preko spleta, a že z zavedanjem je na pol poti do cilja. Denar, ki ga na ta način ne bo zapravila, bo zagotovo lahko preusmerila v konkretnejše, dolgoročne cilje.

S partnerjem potrebujeta skupno varčevanje

O tem, kakšno varčevanje bi bilo primerno za Mašo, smo povprašali Saša Zajca, operativnega direktorja svetovanja v Alti, ki pravi, da skupno gospodinjstvo prinaša Maši in njenemu partnerju, poleg številnih prednosti tudi skupne stroške, kar je mimogrede tudi prednost. “Predvsem pri dolgoročnih stroških, npr. obnova ali oprema stanovanja, bosta s partnerjem potrebovala skupno varčevanje in konsenz glede namena varčevanja. Če bo varčeval zgolj eden od njiju ali če ne bosta usklajena glede cilja varčevanja, lahko to negativno vpliva na njun partnerski odnos.”

Glede na to, da si bosta počasi izoblikovala cilje za kakšen namen želita varčevati, jima je podal tudi konkretno usmeritev, kako naj bosta pri tem čim bolj optimalna. “Za namensko varčevanje, kjer je obdobje varčevanja vnaprej znano, so vzajemni skladi primerna oblika plemenitenja prihrankov, saj lahko po potrebi nabor skladov v portfelju skozi čas ustrezno prilagajamo. Maša naj tudi razmisli o rednem mesečnem varčevanju preko direktne obremenitve, saj bo tako lahko dosledno sledila svojemu varčevalnemu cilju,” dodaja Sašo Zajec.

Kot smo že pisali, je varčevanje v vzajemnih skladih primerno za večino varčevalcev, a je pri vsakem posamezniku potrebno upoštevati njegovo specifično življenjsko situacijo in varčevanje temu prilagoditi. “Kvaliteta življenja vsakega posameznika je odvisna od tega kako uspešno bo ravnal s svojim denarjem, zato je pri izbiri najprimernejšega načina in oblike varčevanja pomemben posvet z izkušenim finančnim svetovalcem,” dodaja strokovnjak.

Si želite izvedeti, kako finančno pismeni ste? Rešite test finančne pismenosti

Vprašalnik je sestavljen iz petih vprašanj. Rezultat testa, ki vam bo povedal na kateri točki po obvladovanju financ se nahajate, pa boste prejeli takoj.

Test je rešilo že več kot 10 tisoč Slovencev in je brezplačen, do testa pa dostopate TUKAJ.