Splezati na zeleno vejo, a se hkrati naučiti varčevati

O Manci in Filipu ter njunih štirih otrocih smo že pisali, tokrat pa smo o možnostih varčevanja, ki bi bilo primerno za njih povprašali Saša Zajca, operativnega direktorja svetovanja iz Alte, ki se je poglobil v njihovo zgodbo in pripravil konkreten nasvet.

Vsekakor je spodbudno, da se Manca in Filip zavedata pomena varčevanja, se bosta pa morala varčevanja še nekoliko intenzivnejše polotiti,” ugotavlja strokovnjak, glede na njuno dosedanje stanje.

“Seveda je pomembno da najprej, kot radi rečemo splezata na zeleno vejo, torej poplačata dolgove, ampak ni nič manj pomembno, da se hkrati naučita tudi varčevati. Poudarjam, varčevati je potrebno sočasno z odplačevanjem obveznosti, tudi če bo najprej šlo za nekoliko manjše zneske. Le tako bo namreč varčevanje postalo navada, ki bo v prihodnje zmanjšala potrebo po sposojanju denarja in plačevanju dragih obresti. Za večino strank je, kot sem že večkrat poudaril, dolgoročno primernvarčevanje v vzajemnih skladih,” poudarja Sašo Zajec.

Kvaliteta življenja posameznika odvisna od ravnanja z denarjem

Seveda je na mestu vprašanje, za koga je takšno varčevanje primerno in ali ga je potrebno prilagajati glede na navade in potrebe posameznika. Kot pravi je varčevanje v vzajemnih skladih primerno za večino varčevalcev. “Je pa pri vsakem posamezniku potrebno upoštevati njegovo specifično življenjsko situacijo in varčevanje temu prilagoditi. Kvaliteta življenja vsakega posameznika je odvisna od tega kako uspešno bo ravnal s svojim denarjem, zato je pri izbiri najprimernejšega načina in oblike varčevanja pomemben posvet z izkušenim finančnim svetovalcem,” izpostavlja pomembnost ustreznega svetovanja strokovnjak.

Da imata Manca in Filip na področju varčevanja še veliko rezerve, je ugotovila tudi Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebno proračun. Do zdaj sta se namreč najbolj spoznavala s t.i. drugim stebrom in varčevanjem preko delodajalca, a sta tudi ta del v veliki meri prekinila. “Vsekakor je treba preveriti kakšno je stanje in kdaj bosta lahko prišla do teh sredstev. Običajno je to šele ob upokojitvi, a te stvari bomo tudi pri nas še preverili, enako velja za sklenjena zavarovanja.”