Čas je za skupen proračun s partnerjem

Ni lažjega, kot govoriti in delati z nekom, ki si resnično želi napredka in se zaveda, kje vse ga čakajo izzivi, je bil prvi vtis Ane Vezovišek, specialistke za financiranje in osebni proračun po srečanju z Mašo.

Maša je udeleženka Popolne finančne preobrazbe, ki že od začetka leta poteka v okviru Zavoda Finplac. S partnerjem imata ločene finance in to jima tudi ustreza, a vendar je to veliko težje, kot če bi imela skupne. Zakaj? “Ker enostavno potem vsak razpolaga s tistim kar ima in imamo težko skupne cilje. Vem, to je zdaj za njiju še prezgodaj, a verjamem, da bo mogoče v prihodnosti vsaj delno spremeniti,” pravi Ana Vezovišek.

Darila, trgovina, oblačila …

Njeni prihodki v povprečju zadnjih 6 mesecev (vključujoč regres) znašajo približno 1.200 evrov mesečno, redna plača tako predstavlja 1.000 evrov. “Ko sva šli skupaj skozi kategorije, sva kaj hitro videli kje Mašo najbolj "odnaša". To so kategorije: darila (povprečje 110 €), trgovina 240 €, pri čemer to ni edini strošek, saj tudi njen partner prispeva nekaj, oblačila 100 €, terapije, ki jih jih imela v preteklosti (100 €).”

Maša je Ani med pogovorom zaupala, da se zaveda, kje dela napake, kako težko se je upreti trgovinam z oblačili, pa nakupovanju preko spleta. To je njen največji izziv, a hkrati tudi največja olajševalna okoliščina - priznanje samemu sebi. Poleg tega je tudi sama vztrajala na tem, da ne bo hodila na terapije, če ve, da ni pripravljena upoštevati nasvetov - škoda denarja. Ko bo pripravljena, pa bo lahko šla, pravi Maša.

“Stranka je izpostavila, da ji je najbližje sistem kuvert in ga bo tudi uvedla. To je enkratna priložnost, da s partnerjem nastavita skupen proračun pri eni kategoriji - hrani. V kuverto naj dajeta skupaj denar in bosta videla kam sploh gre - koliko ga v resnici potrebujeta. In to bi res moralo biti dovolj. Vajena sta skupaj hoditi v trgovino in to je odličen trenutek, da spoznata nujne navade in se omejita. Četudi je bil partner vajen porabiti več, tega ne potrebujeta. Budget bo dovolj velik,” dodaja Ana Vezovišek.

Kakšen je njun budget?

Glede na vse podatke, ki jih je specialistka za financiranje in osebni proračun prejela, predlaga budget v višini 810 evrov in sicer:

  • hrana = 270 € (2 člana - nekaj še partner prispeva, vendar skupaj ne bi smelo preseči 450 € - kljub temu, da občasno na kosilo povabita tudi nečake),
  • dopust 200 € (vključen letni dopust, toplice, izleti),
  • prevoz 60 €,
  • zavarovanje 50 €,
  • oblačila 70 €,
  • osebno 120 € (telefon, frizer, knjige, rekreacija),
  • osebna zadovoljstva 40 €.

“To enostavno pomeni, da bi glede na njene prihodke, lahko dala približno 200 € mesečno na stran. Seveda vse z namenom, da bo lahko potem plačala servis, dopust, zavarovanja, res kaj privarčevala, ko pa bo dobila regres, ga prav tako v celoti preusmeri drugam. Glede na to, da nekaj sredstev že ima privarčevanih lahko takoj preide na drugi način upravljanja denarja,” dodaja Ana Vezovišek.

Kolikor je budget, toliko si prenakažete prvega na račun

Specialistka za financiranje in osebni proračuna je tudi tokrat stranko opozorila na eno od pomembnih pravil - prvega si na račun nakažite le toliko, kolikor znaša vaš budget. Plačo pa potem v celoti preusmerimo na varčevalni račun. “Res je tudi, da ima Maša 18 let star avto in lahko samo čestitam, da ga še vedno uporablja. Že danes je jasno, da ga bo treba kmalu zamenjati, zato je toliko bolj pomembno, da varčuje. Pravilo 10:10:80 zanjo tako ne bo nemogoče, saj je že sedaj lepo delala odmike. Zdaj je čas, da začne le še bolj planirati. In redni limit, ki ga ima na banki lahko že v prvem mesecu zapre. Zakaj bi ga imela, ko pa v resnici to ni njen denar in je samo slabe volje, ko zaide v minus. Raje si ga aktivira na plus,” dodaja Ana Vezovišek.

Ob tem pa že komaj čaka na spremembe, za katere ve, da so pri Maši mogoče. “Mali koraki so potrebni in ti bodo prinesli mir, občutek varnosti in zadovoljstvo.”