Treba je prodati avto in poplačati stroške

Manca in Filip imata 6-člansko družino. Ona že 14 let dela v trgovini, on pa je samostojni podjetnik. Otroci so stari 23, 18, 11 in 7 let in srečujejo se z izzivi kot številne slovenske družine. V okviru Popolne finančne preobrazbe sta se Manca in Filip srečala tudi s specialistko za financiranje in osebni proračun Ano Vezovišek, ki ju je naprej pohvalila za vestno vodenje proračuna, ki ni usmerjen le k optimizaciji stroškov.

“Pohvalno je tudi to, da delata na strani prihodkov in da posel raste, saj iti na samostojno pot ni enostavno, zato je potreben pogum. Še vedno pa imata veliko potenciala na poslovnem področju, od optimizacije spletne strani do pridobivanja novih strank, pri čemer lahko vključita vsaj dva izmed svojih štirih otrok, ki sta že dovolj stara in imata tudi nekaj izkušenj vsak na svojem področju,” potencial vidi Ana Vezovišek.

Največji izziv pri lastnem podjetju je, kako ločiti osebne in poslovne finance, a Manci in Filipu to lepo uspeva. Imata disciplino in zavedata se, da je ključno prenakazovanje sredstev na osebni račun. Stroški, vezani na podjetje se plačujejo iz poslovnega računa, kjer je treba puščati tudi rezervo, ostalo, pa si prenakažeta na osebnega. “Njihovi prihodki skupaj znašajo približno 3.900 evrov, a moramo ločiti prihodke iz naslova poslovanja (cca. 3.100 evrov), ter prihodke iz naslova Mančine plače (800 evrov), ki je zaposlena. Od prihodkov iz poslovanja je potrebno odšteti cca. 1.100 evrov stroškov (prispevki, najemnina, računalniški programi, bencin itn). in tako v povprečju razpolagajo z 2.800 evri prihodkov. Ja, ni malo, pa vendar jih kaj hitro ni več,” iz izkušenj pravi specialistka za osebni proračun.

850 evrov mesečnih obveznosti ni malo

Največ obveznosti imata zakonca iz naslova kredita (potrošniški v višini približno 29.000 evrov) in dveh lizingov (prvi 4.700 evrov in drugi 5.700 evrov). Obroki skupaj znašajo okoli 671 evrov, katerim dodamo še limita (2.000 in 3.000 evrov) ter AMEX 1.000 evrov + obroki za zavarovanje avtomobilov - 110 evrov na mesec. “Tako smo hitro na 850 evrih mesečnih obveznosti, kar res ni malo. Seveda gre del teh obveznosti pripisati samostojni poti in temu, da so bili pred leti prihodki precej manjši, a kot sta nam zaupala, sta leta 2014 z večjim kreditom že poplačala manjše, kar pomeni, da je trenuten način ravnanja z denarjem njuna stalnica in ga bo res treba spremeniti. Brez tega, da bi dajala na stran in si določila osebni proračun, pač ne bo šlo. Tako, kot to ne gre pri večini,” dodaja Ana Vezovišek.

Specialistka za financiranje in osebni proračun je za družino pripravila proračun v višini 2.350 evrov in sicer:

-bivanje 500 evrov (vključen stanovanjski kredit v višini 271 evrov),

-hrana 600 evrov (6-članska družina),

-osebno 410 evrov (izobraževanje 160 evrov, mobitel, najemnina aparata 160 evrov),

-otroci 50 evrov,

-prevoz 700 evrov (vključena lizinga 400 evrov, zavarovanje, servis),

-zdravje 50 evrov,

-osebno zadovoljstvo 20 evrov.

Takoj je treba začeti ustvarjati prihodke

“To preprosto pomeni, da bi lahko, glede na njune prihodke, 450 evrov mesečno dajala na stran, seveda vse z namenom, da bosta lahko potem plačala servis, dopust, zavarovanja in tudi res kaj privarčevala. Koliko točno pa je odvisno od tega, ali posamezen mesec kaj dodatno delata ali ne. Višji, ko bodo prihodki, večjo razliko je potrebno ustvarjati.” Na nekatere postavke je Ana Vezovišek še posebej opozorila, sploh rubriko osebno, kjer kar 310 evrov namenita mesečnemu izobraževanju in plačevanju aparata s katerim bo Manca v prihodnje opravljala želeno dejavnost. A investicija se lahko kaj hitro izjalovi, če že danes ne preverimo stanje trga, potencial in predvsem ne preizkusimo svojih storitev. “Takoj je treba generirati prihodke in ne čakati, sicer se nam kaj hitro zgodi, da vse uredimo, nimamo pa strank. Takoj v akcijo in poskusiti upravičiti investicijo!”

Alarm za stroške prevoza!

“Človek se kar malce zatrese, ko vidi, da njuni stroški prevoza znašajo kar 1.100 evrov! Res je 400 evrov stroškov iz naslova poslovne dejavnosti, a še vedno jih ostane 700 evrov, kar pa je alarm. Rešitev? Prodaja avtomobila od gospe in poplačilo lizinga in avtomobilskih zavarovanj, ki jih imata na obroke. Za razliko pa se lahko kupi drugo vozilo, rabljeno. Na ta način bo družina pridobila 270 evrov mesečno. Če bi ta znesek + del sredstev, ki bi jih začeli dajati na stran usmerili k odplačilu drugega lizinga, bi v roku enega leta pridobili kar 510 evrov mesečno! To pa je res velik znesek, s katerim bi si lahko zgradili močne finančne temelje,” dodaja Ana Vezovišek. Ob tem poudarja, da se zdi ta trenutek to morda nemogoče, pa vendar je treba takoj vpeljati pravilo 10:10:80 oziroma celo več kot samo 10:10 …

Na področju varčevanj imata Manca in FIlip še veliko rezerve. Trenutno sta se najbolj spoznala s t.i. drugim stebrom in varčevanjem preko delodajalca, a tudi s tem sta bolj kot ne prekinila. Vsekakor je treba preveriti kakšno je stanje in kdaj bosta lahko prišla do teh sredstev. Običajno je to šele ob upokojitvi, a te stvari bomo tudi pri nas še preverili, enako velja za sklenjena zavarovanja. “Obenem pa moram opozoriti, da bo treba pred večjimi investicijami, kot je bila nazadnje tečaj izobraževanja v vrednosti 4.000 evrov vzeti bistveno več časa, za nasvet pa vprašati koga, ki ni čustveno vpleten in se šele nato odločiti. Do danes se jima tovrstne odločitve še niso povrnile in sama sem zagovornica, da se v posel investira počasi. Začnemo z malimi koraki in gremo potem naprej. Veliko bolj pametno je vlagati v utečen Filipov posel in ga dopolnjevati, za kar imata vse možnosti, zato le pogumno naprej!” dodaja Ana Vezovišek.