Stanje voznega parka Daničine družine

Danica, udeleženka Popolne finančne preobrazbe, do zdaj ni bil vajena plačevati nobenih stroškov zavarovanj v enem kosu, še posebej pa ne stroškov, ki so povezani z avtomobilom. Njeno družino že lep čas spremlja leasing, zakaj je tako, pa odgovarja: ““Ker se nikjer ne vidi in ne vpliva na otroške dodatke oziroma štipendijo otrok.”

Stroški vozil Danice in njene družine znašajo dobrih 320 evrov mesečno, je hitro ugotovila Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun. Strokovnjakom iz AMZS smo dali v pregled njihov vozni park in zavarovanja, ki imajo sklenjena in dobili presenetljive odgovore.

Družina razpolaga z dvema avtomobiloma, prvi je Citroen C3, katerega poraba je med 5,8 in 6,2 litra, strošek servisa in vzdrževanja pa je 100 evrov. Vozilo je vrednost 13 tisoč evrov, staro 6 mesecev. Zanj plačujejo mesečni strošek v višini 168,80 evra - leasing seveda.

Drugo vozilo je Citroen C8, poraba katerega znaša med 6 in 7 litrov. Strošek vzdrževanja je 150 evrov, vozilo pa je staro 10 let.

Nabor vozil je optimalen

“Smatram, da je nabor vozil, glede na število družinskih članov optimalen in služi namenu,” je družino pohvalil Jurij Kočar iz AMZS. Predlaga jim, da bi v prihodnosti razmislili o menjavi starejšega Citroena C8. “Na trgu rabljenih vozil je trenutno ponudba večja od povpraševanja in temu primerne so tudi nižje cene,” dodaja. Ob tem pa opozarja, da je seveda pomembno, da stranka redno skrbi za vzdrževanje in servisiranje vozila.

Ker je, ob lastništvu avtomobila, neizogiben vsakoletni strošek registracije in zavarovanja, smo preverili tudi to. Petra Lesjak iz AMZS je preverila polici za obe vozili. Po prvem pregledu je sicer predvidela, da bi se dalo narediti nekaj izboljšav pri polici za starejše vozilo, a podrobnejši pogled je pokazal nekaj drugega. “Ker so se premijski razredi po polici zaradi škod spremenili, bi težko naredili primerjavo za izboljšave. Prejšnje zavarovanje je bilo namreč možno imeti samo brez škod,” pravi Lesjakova. Optimalnega odgovora tako ni mogla podati.   

Če na hitro pogledamo, bi lahko rekli, da družina na tem mestu zna optimizirati svoj vozni park, seveda pa ne smemo pozabiti na tisto, kar je svetovala Ana Vezovišek - znebiti se leasingov. In to bodo, skupaj z njo pomočjo, zagotovo dosegi.